Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Предсједник ХНД-а оптужио министра Бероша да заташкава смрт новинара Матијанића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 08. 2023.

Извор: balkans.aljazeera.net

Предсједник ХНД-а оптужио министра Бероша да заташкава смрт новинара Матијанића

Прије него је преминуо љекари из сплитске болнице тврдили су да су Матијанићеви симптоми COVID-а уобичајени па не треба бити хоспитализиран.

Предсједник Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвоје Зовко оптужио је у суботу, на годишњицу смрти новинара Владимира Матијанића, министра здравства Вилија Бероша да заташкава околности Матијанићеве смрти, а премијеру Андреју Пленковићу замјерио да штити Бероша, док је министар оптужбе оцијенио непримјереним.

“Сваки изгубљени живот је велики губитак за најмилије те и овим путем изражавам жаљење и најискренију сућут обитељи, пријатељима и колегама Владимира Матијанића. Но, непримјерено је да водство ХНД-а, под кринком присјећања на покојног колегу, користи његову смрт за политичке обрачуне”, рекао је Берош у саопћењу.

Обраћајућ се Берошу и Пленковићу, Зовко је рекао да ће их случај Матијанића пратити цијелог живота и никад нећете моћи “побјећи од чињенице да је овдје ријеч о медицински потпомогнутом убојству”.

Устврдио је да ХДЗ контролира здравствени систем који је, како је неколико пута поновио, “убио Матијанића”, а сматра одговорним и премијера Пленковића јер штити “бешћутног министра Бероша”.

Грешке у случају лијечења новинара

Зовко је такођер казао да Берош игнорише захтјеве ХНД-а и заташкава околности смрти Матијанића, који је у својој новинарској каријери више пута раскринкавао афере владајуће странке.

Одбацио је Берошеве оптужбе да ХНД својим изјавама и поступцима политизира Матијанићев случај и упитао га: Што точно ми политизирамо? Је ли политизација тражити истину?

Подсјетио је да је и правобранитељица утврдила девет великих грешака Министарства здравства.

Матијанићева партнерица Андреа Топић рекла је како јој је “Владимир умро на рукама”, а обоје су погријешили што су вјеровали љекарима који су тврдили да су Матијанићеви симптоми COVID-а уобичајени па не треба бити хоспитализиран.

“У протеклих годину дана ништа се није догодило на расвјетљавању Владимирове смрти, иако су се догодили огромни пропусти за које нитко није одговарао”, додала је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси