Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ‘Закон о медијима уништит ће слободно новинарство’
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

31. 07. 2023.

Извор: www.hnd.hr

‘Закон о медијима уништит ће слободно новинарство’

Главни уредници и новинари најутјецајнијих дневника и портала за Национал су потврдили да подржавају Хрватско новинарско друштво у противљењу приједлогу нацрта Закона о медијима који је најавио премијер Андреј Пленковић, а израдило министарство културе и медија Нине Обуљен Коржинек, доноси тједник Национал.

Како се наводи у тексту Национал је протеклог викенда разговарао с главним уредницима и новинарима неких од најутјецајнијих хрватских дневника и интернетских портала, и дознао како међу њима постоји консензус с Хрватским новинарским друштвом (ХНД) у осуди и одбацивању приједлога нацрта Закона о медијима – односно “радног текста као полазишта за расправу”, како га зове министрица културе и медија Нина Обуљен Коржинек – који је протеклог тједна доживио жестоку јавну критику након што га је његов аутор, Министарство културе и медија, 5. српња доставило члановима Радне скупине за израду Закона о медијима. Премда не оспоравају потребу доношења новог Закона о медијима – представници новинара и медијских издавача, уосталом, још од 2021.године судјелују у Радној скупини – суговорници Национала сложили су се како је понуђена верзија написана с намјером да се, напросто, уништи слободно новинарство, те да се истодобно финанцијски субвенционира послушништво медија према влади.

Главни уредник Вечерњег листа Дражен Кларић, главни уредник Јутарњег листа Горан Огурлић, директор портала Телеграм Миран Павић те истраживачки новинар портала Индеx Илко Ћимић слажу се да је неприхватљив документ што га је Министарство културе и медија доставило члановима Радне скупине. Ријеч је о опсежноме материјалу на педесетак страница под насловом “Приједлог нацрта Закона о медијима – за Радну скупину 05.07.2023.”…, наводи Национал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси