Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  SafeJournalists и МФРР: Осудити нападе на новинаре у Албанији и осигурати њихову безбедност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

20. 07. 2023.

Извор: SafeJournalists мрежа

SafeJournalists и МФРР: Осудити нападе на новинаре у Албанији и осигурати њихову безбедност

SafeJournalists мрежа (SJN) и Media Freedom Rapid Response (МФРР), као организације посвећене заштити слободе медија и права новинара, дубоко су забринуте због недавних догађаја у Албанији, који не само да наглашавају погоршање окружења за слободу медија, већ и представљају озбиљну претњу по безбедност новинара и њихову могућност да информишу јавност.

Позивамо власт у Албанији и међународну заједницу да осуде ове нападе на слободу медија и да омогуће безбедност новинарима у Албанији.

Вербални напад градоначелника Тиране Ериона Велиаја на новинарку БИРН Албаниа Олу Џаму, као одговор на њено истраживање о корупцији, не само да је неприхватљив, већ и подрива саму структуру слободе говора и слободе медија. Демократско друштво изграђено је на принципима транспарентности и одговорности, а понашање градоначелника представља опасан преседан за јавни дискурс. Дужност јавних званичника је да на истраживачке извештаје реагују професионално и да поштују улогу новинарства у позивању власти на одговорност, а не нападима на кредибилитет новинара.

Претње које су примили Марси Кореши и њена ТВ екипа СИРИ у Рогожини током извештавања о политичком догађају додатно наглашавају несигурну ситуацију са којом се суочавају новинари у Албанији.

Иако је полиција брзо реаговала на инцидент, алармантно је да се представници медија суочавају са застрашивањем и претњама само због обављања својих професионалних дужности.

Најзад, покушај бившег премијера Салија Берише да дискредитује БИРН Албанија, угледну и независну медијску организацију, представља озбиљну претњу слободи медија у Албанији.

Његове тврдње, изнете без доказа, не само да покушавају да поткопају кредибилитет важне новинске куће, вец́ћ могу и да подстакну даље нападе на слободу медија и безбедност новинара. Штавише, његови поступци би могли да подстакну окружење у којем дезинформације напредују, што би штетно утицало на право јавности на информисаност.

Новинари треба да буду у могућности да раде у окружењу без застрашивања, претњи и насиља. Позивамо све јавне званичнике у Албанији да се понашају одговорно, поштују улогу медија и уздрже се од личних напада и неоснованих оптужби на рачун новинара.

Улога медија у демократском друштву је најважнија. Јавност зависи од слободних и независних медија и  информисања, позивања власти на одговорност и доприносу јавном дискурсу. Стога, сваки покушај подривања медија треба посматрати као напад на саму демократију. Наша је заједничка одговорност да штитимо слободу штампе и  солидарни смо са новинарима у Албанији.

 

SafeJournalists мрежа

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

 

Media Freedom Rapid Response

Европска федерација новинара (ЕФЈ)

ОБЦ Трансеуропа (ОБЦТ)

Европски центар за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ)

ARTICLE 19 Европа

Репортери без граница (РСФ)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси