Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари позвали власт РС да одустане од криминализације клевете, владајућа већина то одбила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

19. 07. 2023.

Извор: Бета

Новинари позвали власт РС да одустане од криминализације клевете, владајућа већина то одбила

Новинари, медијски радници, представници цивилног сектора, опозиционих странака и грађани јуче су одржали протестну шетњу од Трга Крајине у Бањалуци до Народне скупштине Републике Српске уочи расправе о закону којим се клевета у овом ентитету БиХ поново уводи као кривично дело.

Носили су транспаренте са порукама “Стоп криминализацији клевете“ и „Мишљење није злочин“.

Новинари су позвали власт да се одустане од усвајања тог закона, али су посланици владајуће већине одбили предлог опозиције да се предложени закон скине с дневног реда скупштинског заседања.

Председник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић претходно је на Тргу Крајине рекао да је две деценије Република Српска била испред региона, чак и испред Федерације БиХ, јер је декриминализовала клевету.

„Сада власт жели да то врати. Они су окренули леђа Уједињеним нацијама, ОЕБС-у, удружењима новинара из света и поручили да их не интересује шта ми мислимо. Они желе да заштите себе и своје интересе“, казао је Вукелић.

Он је навео да је власт из предложеног закона у односу на усвојени нацрт избацила увреду као кривично дело и смањила новчане казне за клевету.

„Али, они доносе закон према коме нећемо смети написати да је неки министар запослио своју родбину негде, нећемо смети рећи нешто што им се не свиђа ни у кафани. То је застрашујуће…. Ако ово прође у четвртак (дан за гласање у Народној скупштини РС) да ли можемо очекивати да се забрани слобода кретања“, упозорио је Вукелић.

Ивана Корајлић, извршна директорка Транспаренси интернешенала у БиХ, рекла је да су протести посљедњи покушај да се утиче на народне посланике у парламенту РС.

Према њеним речима, измене Кривичног законика РС, којим се клевета поново уводи као кривично дело, усмерене су на гушење слободе говора.

„Не причамо ми овде о кримилизацији клевете која ће утицати на новинаре, медије, цивилно друштво, већ на одредбе које ће потпуно угушити слободу говора свакога грађанима Републике Српске а и шире, јер ће онемогућити свакога да изнесе своје мишљење, да изнесе неке информације које могу на некога утицати, а да при томе буду предмет кривичног прогона“, нагласила је она.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси