Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Удружење Umbrella: Упад у стан новинара Журнала у Сарајеву покушај застрашивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 07. 2023.

Извор: Бета

Удружење Umbrella: Упад у стан новинара Журнала у Сарајеву покушај застрашивања

Удружење „Umbrella“, које окупља 13 истраживачких независних медија у БиХ, изразило је дубоку забринутост због провале у стан једног од уредника сарајевског магазина „Журнал“ Елдина Карића и новинарке Жане Карић Гаук, захтевајући од полицијских органа и правосудних институција да одмах пронађу одговорне особе и казне овакав вид претњи и угрожавања безбедности новинара у БиХ.

„Да је овај разбојнички чин само покушај застрашивања, и то након безброј физичких напада, претњи, слап тужби и наручених пореских инспекција којима је изложена редакција Журнала већ 14 година, колико и постоји, говори и чињеница да је стан темељито, врло професионално и прецизно испретуран, те да осим два лаптопа нису однети остали предмети од вредности“, наведено је у саопштењу овог удружења.

Истичући да је од различитих политичких и економских центара моћи створена атмосфера некажњивости напада на новинаре, понижавања, омаловажавања, као и да правосудне институције нису довољно ефиксане када се ради о процесуирању напада на новинаре, из овог удружења су оценили да то довољно говори о разрађеном системском механизму покушаја гушења слободних гласова, као и нивоу медијских слобода и безбедности медијских радника у БиХ.

„Позивамо надлежне институције на ефикасно поступање у овом, али и свим другим случајевима угрожавања људских права новинара, јер то јесте и може бити једина реална мера спремности институција да се заштите медијски делатници, а тиме и право грађана на информисање у јавном интересу“, навели су у саопштењу.

Изостанак такве реакције, додали су, „додатно ће угрозити слободу медија, безбедност новинара и поткопати темељне вредности демократије“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси