Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Зовко: Тражимо декриминализација свих казнених дјела против части и угледа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

11. 07. 2023.

Аутор: Хина Извор: ХНД

Зовко: Тражимо декриминализација свих казнених дјела против части и угледа

Хрватско новинарско друштво (ХНД), заједно с партнерима Еуропском федерацијом новинара (ЕФЈ) и Зеленом акцијом (ЗА), у понедјељак је оцијенило како је Влада РХ заузела забрињавајуће стајалиште о Анти СЛАП директиви јер се приклонила знатно ''разводњеном'' приступу који не нуди учинковит оквир за заустављање СЛАП тужби, казано је на конференцији за новинаре одржаној испред Министарства правосуђа и управе.

Сврха регулирања СЛАП-а (Stategic Lawsuits Against Public Participation), односно стратешких тужби против слободе говора, јест одвратити тужитеље и скратити судске поступке да трају тек колико је нужно да суд утврди како је ријеч о СЛАП-у. Представници ХНД-а, ЕФЈ и Зелене акције су испред Министарства развили транспарент “Чега се бојите?“ и предали министру правосуђа и управе Ивану Маленици писмо у којем се изражава забринутост стајалиштем које је заузела Влада РХ на састанку Вијећа ЕУ и измјенама које Вијеће предлаже у тексту Анти-СЛАП Директиве Еуропске комисије. Писмо можете прочитати овдје. 

Предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко казао је како су СЛАП тужбе удар на слободу говора те да преко њих локални и национални политичари, бројни подузетници и суци парнично и казнено прогањају новинаре и по томе је Хрватска најгора земља чланица у Еуропској унији.

– Пет година слушамо само обећања и обећања. Влада РХ се декларативно залаже за рјешење. Основана је Радна скупина у Министарству културе и медија која се бави СЛАП тужбама и у којој имамо наше представнике, али то није довољно. ХНД задњих пет година проводи анкету о броју тужби од којих су многе и СЛАП тужбе и никада нећемо ни милиметра одступити од нашег захтјева, а то је декриминализација свих казнених дјела против части и угледа. Сматрамо да у грађанско право омогућује свима који се сматрају оштећенима да тамо могу тражити своја права, казао је Зовко.

Додао је да, иако у хрватском правном суставу нема значајних препрека за увођење минималних стандарда који би новинаре и остале мете СЛАП-а заштитили од обијесног парничења, Влада се приклонила опћем приступу Вијећа ЕУ које знатно  разводњава приједлог Еуропске комисије и не нуди учинковит оквир за заустављање СЛАП-ова.

Према резултатима посљедњег ХНД-овог истраживања о тужбама за повреду угледа и части против новинара и медија, у Хрватској је активно 945 тужби, а најдужи судски спор траје већ 33 године.

-СЛАПП тужбе нови су облик напада на новинарску професију. Данас више не морате некога физички ударити или насрнути, довољно је да га малтретирате тужбама, а говоримо о одштетним захтјевима у десецима милијуна еура’, казао је Зовко те додоа да не постоји политичка воља владајућих да се смањи притисак СЛАП тужби на новинарску професију.

Предсједница Еуропске федерације новинара (ЕФЈ) и Синдиката новинара Хрватске (СНХ) Маја Север нагласила је како је иступ ХНД-а, ЕФЈ и удруга заједнички прије парламентарне сједнице у Страсбоургу на којој ће се расправљати и о Анти СЛАП директиви.

-У посљедњих мјесец дана пратимо разводњавање докумената који би требали заштити новинарске слободе, политичарима је годину дана прије избора пуно боље бити добар с накладницима него с новинарима. Ми смо овдје да на то упозоримо, испуните своја обећања, чега се бојите? ‘, поручила је Север, која сматра како се не нуди учинковит оквир за заустављање СЛАП тужби јер се намјерава ограничити подручје примјене директиве на уско дефиниране “прекограничне” случајеве, односно случајеве у којима се казнени прогон одвија у другој држави чланици ЕУ-а.

За нови “ублажени“ приступ Север каже да значајно слаби механизам раног одбацивања тужбе предлажући рестриктивну дефиницију „очигледно неутемељених случајева”, докида одредбу о накнади штете за мете СЛАП тужби те искључује грађанске захтјеве покренуте у казненом поступку из подручја примјене директиве.

О случају СЛАП тужбе против противника голф терена на Срђу на конференцији је говорио Енес Ћеримагић, правник Зелене акције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси