Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Север: Положај новинара у Европи све тежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 07. 2023.

Аутор: Синдикат медија Црне Горе Извор: Цензоловка

Север: Положај новинара у Европи све тежи

Положај запослених у медијима у Црној Гори побољшан је током ове године, али и даље постоје хронични проблеми са којима се сусријећу а које треба рјешавати у социјалном дијалогу, поручено је на састанку предсједнице Европске федерације новинара Маје Север и руководства Синдиката медија Црне Горе (СМЦГ).

Предсједник СМЦГ Радомир Крачковић рекао је да су плате повећане у јавном сервису Радио - телевизији Црне Горе (РТЦГ) и појединим локалним јавним емитерима.

"Зараде су повећане и у неким приватним медијима, захваљујући директним преговорима представника запослених и синдиката са руководством, али и даље остаје велики број медија у којима запослени примају зараде које не одговарају значају наше професије", рекао је он.

Крачковић се осврнуо и на, за сада, неуспјешне преговоре са послодавцима око новог Гранског колективног уговора.

"Иако смо предложили мјере којима би се значајније унаприједио положај новинара и медијских радника унутар редакција, оне су и даље на чекању, јер послодавци за сад нису имали слуха за њих. Ми смо и даље спремни да преговарамо како бисмо заједно дошли до прихватљивих рјешења за све", поручио је Крачковић.

Предсједница ЕФЈ Маја Север нагласила је да ситуација у Европи веома сложена, те да бројни медији преговарају за боље колективне уговоре, али да је то за сада пошло за руком само колегама и колегиницама из Данске.

"Положај новинара у Европи све је гори. Изазови су бројни и понекад се чини да долазе са свих страна и зато треба много више солидарности и заједничке акције како бисмо опстали као професија", казала је она.

Потпредсјеница СМЦГ Маријана Цамовић Величковић говорила је о измјенама медијске регулативе и проблемима које она адресира.

"Мислимо да медијски закони у оном облику у ком су усвојени на радним групама дају наду да се положај запослених у медијима може промијенити на боље и да ово више неће бити професија из које се бјежи. Ту наравно остаје проблем који смо већ видјели на дјелу, а то је примјена медијских закона", казала је она.

Потпредсједница СМЦГ и предсједница Синдиката запослених у РТЦГ Јадранка Дробњак информисала је Север о току преговора око новог Колективног уговора у Јавном сервису и бенефитима које су запослени добили.

"Плате су повећане од 10 до 40 одсто, зависно од степена образовања, с тим што су запосленима који су примали мање зараде, оне повећена процентуално више. Ми ћемо се и даље залагати за унапређење положаја кроз редовно усклађивање Колективног уговора", поручила је Дробњак.

Предсједница Европске федерације новинара Маја Север, први пут је у посјети Црној Гори. Синдикат медија Црне Горе једина је организација која је, практично, од свог оснивања чланица Европске и Међународне федерације новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси