Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Обустављена истрага против уредника ЕуроБлица Синише Тркуље и Бориса Лакића, и новинара Николе Мораче
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

29. 06. 2023.

Аутор: Српскаинфо Извор: Српскаинфо

Обустављена истрага против уредника ЕуроБлица Синише Тркуље и Бориса Лакића, и новинара Николе Мораче

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци обуставило је истрагу против главног и одговорног уредника ЕуроБлица Синише Тркуље, директора развоја и извршног уредника за онлине медије Бориса Лакића и новинара Николе Мораче, који су били осумњичени за кривично дјело повреда тајности поступка у случају објаве текста о силовању које је пријављено у Бањалуци у фебруару прошле године.

У наредби за обуставом, између осталог се цитирају искази које су Тркуља, Лакић и Морача дали у истрази.

Тркуља је тако изјавио да је до дана објављивања спорног текста објављено на десетине или стотине чланака са истим или сличним садржајима и да нико никада није ставио било какву примједбу на те чланке. Тркуља је истакао и да у спорном тексту који је објавио Морача, није закључио да се на било који начин открио идентитет оштећене.

Морача је у истрази навео да је у тексту пренио саопштење тужилаштва у коме су објављени иницијали осумњиченог, а након тога и информације које је добио од поузданог извора у којима није откривао иницијале оштећене, те да му је намјера била да објавом спорног текста смири јавност која је била узнемирена након пуштања на слободу осумњиченог за силовање.

– Цијенећи исказ уредника Синише Тркуље да је до дана објављивања спорног текста објављено на десетине или стотине чланака са истим или сличним садржајем и да нико никада није ставио било какву примједбу на исте, а у контексту достављених текстова Морача Николе у периоду од 2019. до 2022. године који су се односили на кривична дјела из полне сфере, из којих се несумњиво да закључити да је писац текста од извора из истраге био заиста добро информисан о случајевима о којима је писао, а за које текстове Морача ни на који начин није био санкицонисан, налазим да нема довољно доказа који би потврдили да су осумњичени у моменту објављивања спорног текста несумњиво знали да објављују податке које им запослена особа ПУ није могла дати – закључено је у наредби о обустави истраге.

Тркуља се захвалио свим колегама и људима који су пружили подршку ЕуроБлицу и порталу Српскаинфо у протеклим мјесецима и додао да ће ЕуроБлиц и Српскаинфо и даље радити професионално и у служби искључиво читалаца, а не појединаца.

– Ова обустава истраге је још један доказ да новинари ЕуроБлица и Српскаинфо раде свој посао крајње професионално и тако ћемо радити и у будућности- истакао је главни и одговорни уредник ЕуроБлица.

Тркуља је подсјетио и на непримјерено понашање високих званичника који су током истраге давали непримјерене изјаве.

-Можда би им боље било да су чекали крај истраге, умјесто што су слушали своје најближе сараднике, па су у јавности показали ко то и на који начин покушава да утиче на истрагу. Ето, тужилаштво је утврдило да Морача има добре и тачне изворе. Питам се шта ћемо са онима који су у јавности износили непровјерене информације по питању овог случаја- закључио је Тркуља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси