Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  SafeJournalists: Опасна кампања против новинара и уредника Новости и Вида ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 05. 2023.

Аутор: SafeJournalists Извор: SafeJournalists

SafeJournalists: Опасна кампања против новинара и уредника Новости и Вида ТВ

Новинари и уредници Новости и Вида ТВ, хрватски медији српске националне мањине у Хрватској, више од месец дана су мета хушкачке кампање.

 

У априлу 2023. године лист Хрватски тједник објавио је чланак с потписом Ивице Маријачиц́а у којем пише „Хрватска плаћа готово 80 хушкача у два Пуповчева медијска гнезда за специјални рат против Хрватске“.

У тексту су притом објављена имена свих новинара и уредника недељника Новости и Виде ТВ. Овом изразито опасном тексту претходила је насловница на којој је писало: "Пленковић ово плаћа 600.000 еура! 80 Пуповчевих медијских четника из два гнезда Новости и Вида ТВ плаћа Пленковић нашим новцем за специјални рат против Хрватске". Напади су се наставили и у хрватском Сабору.

На неколико седница чуле су се срамотне, опасне и неприхватљиве изјаве народних посланика попут Жељка Сачића (Хрватски суверенисти), који је оптужио Новости за ширење противхрватске пропаганде, а хрватске Србе за подстицање на тероризам и ширење четништва.

Сачића је подржао народни посланик Никола Грмоја (Мост) тврдећи да се Новости не баве питањима која су од интереса српске националне мањине, износећи притом опасну тезу да би те новине смеле само да се баве таквим питањима. Председавајући на седници парламента није реаговао на ове изјаве.

Ни након овога, кампања против поменутих медија и њихових уредника и новинара није престала, већ се интензивирала. Посланица Ружица Вуковац (За праведну Хрватску) наставила је напад на Новости и позвала министра унутрашњих послова да, на основу измена Закона о прекршајима, покрене поступак против главне и одговорне уреднице Новости Андреје Радака за, како је рекла, изазивање нетрпељивости. На овако изузетно опасну оптужбу реаговао је председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић (ХДЗ), који је оценио да је неприхватљиво позивати на прогон због онога што пишу неке новине.

Хушкачка кампања ни после овога није престала, па је посланик Маријан Павличек (Суверенисти) изјавио да Новости пљују по темељима државе и да их финансира Влада ХДЗ-а. Тада је посланик Миро Буљ (Мост) рекао да финансирањем Новости власт "баца новац на људе који мрзе Хрватску", а посланик Данијел Спајић (Домовински покрет) затражио је да се покрене поступак враћања средстава која Новости добијају од Савета за Националне мањине.

Велимир Бујанец је у својој емисији "Бујица" такође из емисије у емисију ширио мржњу према Новостима.

Хрвоје Зовко, председник Хрватског новинарског друштва (ХНД), каже: „Реторика која је из опскурног недељника прешла у саборске клупе изузетно је опасна и представља цртање мета на чела новинара и њихових уредника. Интересује ме - ко ће преузети одговорност ако се нешто деси новинарима и запосленима у Новостима и ТВ Вида?”

Горан Борковић, уредник портала Новости, рекао је да је недељник Новости, лист који издаје Српско национално вец́е, више од месец дана изложен систематском малтретирању и медијском линчу са десне стране политичког спектра.

„С једне стране, опскурни, али читани медији у Хрватској, попут Хрватског тједника, на својим страницама објављују имена новинара и сарадника Новости уз квалификацију да су „великосрби”, „четници” и „Југословени”, стављајући им тако директну мету, а са друге стране, у парламенту десетак представника радикално десних партија упорно понавља своје тврдње уз додатак да Новости треба угасити”.

 „Питање је када ће – а не да ли – таква атмосфера довести до физичких напада на наше новинаре“, закључио је Борковић

Ово није први напад на медије српске националне мањине, али је можда најопаснији до сада, јер укључује директан напад на медије од стране посланика. Такође, ово није први пут да Хрватски тједник и Велимир Бујанец воде опасну кампању на тако гнусан начин.

 Мрежа SafeJournalists, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану ХНД-у у осуди ове опасне кампање. Позивамо институције у Хрватској да стану у заштиту новинара и уредника Новости и ТВ Вида, а функционере да јавно осуде овакво понашање које, поред новинара и уредника, угрожава читаву националну заједницу у Хрватској.

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.  

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси