Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Подигнута оптужница против Зорана Чегара због пријетњи новинарки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 04. 2023.

Аутор: Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) Извор: Центар за истраживачко новинарство (ЦИН)

Подигнута оптужница против Зорана Чегара због пријетњи новинарки

Оптужница је подигнута у Хрватској због пријетњи новинарки ЦИН-а у октобру прошле године пред Опћинским судом у Дубровнику. Пред овим судом му се већ суди по оптужници за превару.

Опћинско државно одвјетништво у Дубровнику је почетком априла 2023. године подигло оптужницу против Зорана Чегара, суспендованог шефа Сектора униформисане полиције Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ), због пријетњи новинарки Центра за истраживачко новинарство (ЦИН). Оптужница је прослијеђена Опћинском суду у Дубровнику.

Чегар је оптужен јер је испред овог суда новинарки двапут поновио да ће јој ишчупати гркљан. Случај је пријављен локалној полицији гдје је дат исказ и предат видеозапис догађаја. Уколико је пријетња изречена особи у вези са њеним послом, за такво кривично дјело може се изрећи затворска казна до пет година.

Пријетња се догодила крајем октобра 2022. године, односно два дана након што је ЦИН објавио причу о Чегаровој имовини. Он је током претходних 20 година у служби стекао: неколико кућа, апартмана и земљишних посједа у БиХ и Хрватској, а у његовом посједу су били и бројни аутомобили, бродице, мотоцикли и моторне санке.

Често је трговао без новца, размјењујући своје и туђе некретнине и возила. Новинари су открили да је дио имовине стекао користећи се фиктивним уговорима и фалсификованим документима па су због тога покренути парнични и кривични поступци пред надлежним судовима.

Пред Опћинским судом у Дубровнику Чегару се већ суди за кривично дјело преваре.

Он је оптужен да је 2017. године преварио Дарка Марковића са Мљета, власника предузећа „Прожура“, од којег је узео аутомобил „Мерцедес“ Е-класе и гумено пловило које је било власништво предузећа. Чегар је рекао да ће му платити када прода земљу у БиХ, знајући да није њен власник, већ само посједник. Обећао је и наградити Марковића ако се његово име не појави у уговору јер као високи полицијски службеник није желио да га повезују са овим послом.

Према Казненом закону Републике Хрватске, за превару у којој је причињена материјална штета за коју је Чегар оптужен прописана је затворска казна од једне до осам година.

Чегар је у међувремену због овог случаја и пријетњи новинарима ЦИН-а суспендован са функције шефа у Федералној полицији, а против њега је отворен дисциплински поступак који је обустављен до окончања кривичих поступака.

У дисциплинској тужби Чегарови поступци су оквалифицирани као тешка повреда службене дужности, односно нарушавање јавног реда и мира те посебно непристојно и грубо понашање које нарушава углед полицијског органа.

Ово није први пут да је Чегар пријављен ради непримјереног понашања у јавности.

Почетком прошле године Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево је поднијело кривичну пријаву против Чегара због насилничког понашању. Он је више пута ударио у главу радника паркинг-фирме Т. Ц. „Башчаршија Груп“ у Старом Граду који је полицијске службенике упозорио на непрописно паркирање. Ударање радника је забиљежено и надзорном камером. Кантонално тужилаштво у Сарајеву још није донијело одлуку у вези са овим случајем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси