Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрвоје Зовко трећи пут изабран за предсједника ХНД-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

20. 03. 2023.

Аутор: Index.hr Извор: Index.hr

Хрвоје Зовко трећи пут изабран за предсједника ХНД-а

Нa изборној скупштини Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвоје Зовко је као једини кандидат, великом већином с 52 гласа од 59 чланова Скупштине који су приступили гласању, трећи пут узастопце изабран за предсједника ХНД-а.

На Скупштини ХНД-а су изабрани и чланови тијела ХНД-а: Извршног одбора, Надзорног одбора, Одбора за Статут, Новинарског вијећа части, Управног одбора Новинарског дома и Управног одбора Фонда солидарности „Владимир Мајер“, приопћено је из ХНД-а.

"Све снаге уложит ће у обрану професије"

Стари нови предсједник ХНД-а Зовко изјавио је како ће се и даље бескомпромисно борити за новинарску професију и новинаре. "Све своје снаге уложит ћу у обрану нашег Новинарског дома, као и у обрану наше професије те ћемо се снажно борити против цензуре", додао је.

У закључцима Скупштине прихваћен је приједлог да се новом Извршном одбору у што краћем року достави информација о статусу свих судских спорова у које је укључен ХНД. Прихваћен је и закључак да се оформи тим за израду стратегије која би омогућила повећања броја чланова ХНД-а с нагласком на млађе колегице и колеге.

Такођер прихваћен је приједлог закључка да се од Министарства културе и медија те Министарства правосуђа и управе захтијева да се из Казненог закона избаце казнена дјела клевете и увреде за која могу бити тужени новинари те да се имплементирају препоруке Еуропске комисије у односу на СЛАПП-тужбе.

Устрају на истрази о смрти Владимира Матијанића

Прихваћен је и закључак да ХНД устраје на потреби даљње детаљне и неовисне истраге о смрти колеге Владимира Матијанића, као и кажњавање свих одговорних у том случају, речено је.

Уз предсједника Зовка ново водство ХНД-а чине и двоје потпредсједника, Chiara Bilićи Драго Хедл.

У исцрпном извјешћу о раду ХНД-а у прошлом мандатном раздобљу Зовко је, уз остало, рекао како је "у оквиру борбе против СЛАП-а, ХНД дио CASE-коалиције те редовито обавјештава домаће и међународне институције и организације о новим случајевима, пресудама те трендовима који се догађају у вези СЛАП-тужби у нашој земљи".

"Хрватска рекордер по броју тужби против новинара"

Нагласио је како ће се континуирано радити на заштити новинарства од СЛАП-а. "Хрватска је рекордер у броју тужби против новинара и медија", устврдио је Зовко, додавши како ће ХНД и даље судјеловати у раду Скупине за сузбијање СЛАП-тужби Министарства културе и медија.

Наш главни захтјев, од којег нема одступања, је декриминализација свих казнених дјела против угледа и части, рекао је Зовко. Нагласио је и да се у активностима ХНД-а велики нагласак даје на важност локалних медија, сматрајући како неовисност локалних медија нема алтернативу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси