Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Република Српска: За увреде у медијима казна до 50 хиљада евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 03. 2023.

Аутор: Младен Кременовић Извор: Политика

Република Српска: За увреде у медијима казна до 50 хиљада евра

За увреде у медијима и на јавним скуповима предлажу се казне од 5.000 до 50.000 евра, власти РС тврде да не ремете слободу говора

„Фластер на уста или драконске казне”, наслови су медија који су извештавали са конференције за новинаре на којој су представници Владе РС представили закон на основу којег ће, када и ако буде усвојен, клевета и увреда бити третиране као кривично дело.  

„Закон није усмерен против слободе говора”, уверава новинаре министар правде РС Милош Букејловић.    

„Ко увреди другога казниће се новчаном казном од 5.000 до 20.000 марака (2.500 до 10.000 евра). Ако је дело учињено путем штампе, радија, телевизије или других средстава јавног информисања, на јавном скупу или на други начин, казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 конвертибилних марака (5.000 до 25.000 евра)”, изјавио је Милош Букејловић, министар правде РС.

Закон прописује и казне за оног ко о другом износи или проноси неистине које могу да шкоде његовој части или угледу, знајући да је то што износи или проноси неистина. Казне за то су од 4.000 до 15.000 евра, а ако је дело учињено путем штампе, радија, телевизије или путем друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је оно постало доступно већем броју лица, казна је од 7.500 до 40.000 евра. Највиша казна је 50.000 евра.

У првим коментарима новинара наводи се како су казне огромне па страхују да би могле да утичу на рад медија и новинара, али истичу да представљена решења на први поглед нису драматична као што се претпостављало у први мах, јер не предвиђају затворску казну за изговорену реч, то јест за изречену увреду или клевету.

Ни међународне организације ни западни представници не одобравају поступак у који је кренула РС, а који подразумева усвајање закона у Скупштини РС у форми нацрта, а потом јавну расправу и након тога усвајање коначних решења. 

Мисија ОЕБС-а у БиХ најаву Владе РС види као крупан корак уназад. Веће за штампу и онлајн медије БиХ овај корак Владе РС описује као „угрожавање ионако упитних медијских слобода и права на слободу изражавања”. Удружење новинара БиХ „позива међународне представнике да спрече криминализацију клевете”, наводећи да би усвајањем тог закона биле „угушене слободе медија и независно истраживачко новинарство”, док се за високе казне које су предвиђене наводи да су „институционални покушаји застрашивања новинара и увођења аутоцензуре”.   

Министар правде Милош Букејловић уверава да су одредбе припремане у складу са законима Европе, те да ни за једну од одредби не постоји предвиђена затворска казна, али истиче да се мења процес, јер он неће, као до сада, бити грађанска парница.

Председник Српске Милорад Додик верује да „највише галаме дижу неки фактори и неке личности који су користили неистине на јавној сцени”. Каже да ће основа за доношење новог закона бити најбоља решења из ЕУ.  

„Неке земље то имају и ми смо узели њихове праксе и то ћемо, наравно, и примењивати. Ово није уперено ни против једне делатности, ни против новинара, ни против било кога. Већ против ових који јавни простор и савремени информативни простор злоупотребљавају путем анонимних и било којих других ствари. Покушаћемо да уредимо систем у којем ће за то да постоји одговорност”, рекао је Додик. 

Извор: Политика

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси