Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  БХ новинари: Хитно истражити и санкционисати пријетње новинару Ћосићу и О каналу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

16. 01. 2023.

Аутор: БХ новинари Извор: БХ новинари

БХ новинари: Хитно истражити и санкционисати пријетње новинару Ћосићу и О каналу

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују пријетње упућене редакцији О канала из Сарајева и новинару Кенану Ћосићу, а након што је ова ТВ кућа емитовала интервју са Борисом Малагурским, редитељем филма “Република Српска: Борба за слободу”.

Због одлуке да ураде интервју са Малагурским, новинар Ћосић и О канал већ два дана су изложени бројним пријетњама и увредама на друштвеним мрежама, које укључују монструозне пријетње смрћу, позиве на насиље и линч Ћосића, као и чланова његове породице.

Управни одбор Удружења БХ новинари наглашава да овакве пријетње новинарима и медијима представљају тешко кривично дјело, а они који их упућују морају за то одговарати и бити санкционисани у складу са одредбама Кривичног закона.

Без обзира на то да ли се некоме не допада одлука да се са редитељем Малагурским прави интервју, без обзира на квалитет интервјуа и тему поменутог филма, нико не смије угрожавати живот Кенана Ћосића, слати пријетње и/или објављивати  на друштвеним мрежама слике њега и његове породице, укључујући и дјецу, доводећи их све у озбиљан сигурносни ризик.

Слобода медија подразумијева и слободу избора саговорника у ТВ емисијама и другим медијским садржајима и то је нешто што у демократским друштвима не може и не смије бити доведено у питање. Уколико неко сматра да су објавом наведеног интервјуа прекршени кодекс новинарске етике или правила Регулаторне агенције за комуникације, или се на други начин сматра оштећеним и узнемиреним због објаве интервјуа, своје незадовољство може исказати реагирањем према медију или пријавом РАК-у, а никако пријетњама медију, новинару и члановима његове породице.

Управни одбор БХ новинара и Линија за помоћ новинарима захтијеват ће од свих надлежних институција у Сарајеву, Федерацији БиХ и Републици Српској да што хитније проведу истрагу о овом случају и санкционишу све особе које су упутиле пријетње новинару Ћосићу и редакцији О канала.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси