Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  БХ новинари: Хушкачка реторика Горице Додик против новинара и власника БН телевизије мора бити санкционисана!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

13. 10. 2022.

Аутор: БХ новинари Извор: БХ новинари

БХ новинари: Хушкачка реторика Горице Додик против новинара и власника БН телевизије мора бити санкционисана!

Управни одбор Удружења/Удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују хушкање и говор мржње против Владимира Тришића, власника и директора БН телевизије, као и свих упосленика овог медија, те захтијевају од надлежних институција у Републици Српској да хитно истраже и процесуирају особе које путем друштвених мрежа пријете и шире говор мржње против новинара и власника БН-а.

Упосленици и директор БН телевизије континуирано су изложени хушкачкој реторици, пријетњама и увредама на друштвеним мрежама, које долазе већином од чланова и симпатизера СНСД-а у Републици Српској. Горица Додик, кћерка предсједника СНСД-а и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, на свом профилу на друштвеној мрежи Твитер у сриједу је објавила фотографије високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита и генералног директора БН-а Владимира Тришића, а у опису фотографија написала је „Хитлер и његов слуга“.

У ранијој објави из марта ове године, Горица Додик објавила је на Твитеру фотографију Тришића са члановима његове породице, укључујући његово малољетно дијете, уз тврдњу да би Тришић „палио живе људе“ јер је „монструм“.

Управни одбор Удружења БХ новинари скреће пажњу да овакве и сличне објаве изазивају и бројне коментаре других корисника Твитера, у којима се Тришићу и новинарима БН телевизије пријети, вријеђа, проглашава их се „националним издајницима“ и слично, што за посљедицу има директно угрожавање сигурности наведених особа. Иако Горица Додик није јавна личност ни политичарка, чињеница је да њене објаве са друштвених мрежа преносе бројни медији у Босни и Херцеговини, што само додатно подстиче хушкање, мржњу и нетрпељивост у дијелу јавности према онима који су тема њених твитова.

Подсјећамо да је управо креирање такве атмосфере прије неколико година за посљедицу имало један од најтежих напада на новинаре у БиХ – покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, који је тешко претучен у Бањалуци. Због свега наведеног, надлежне институције, прије свих МУП Републике Српске и Окружно јавно тужилаштво Бања Лука, морају се хитно и озбиљно позабавити ширењем говора мржње на друштвеним мрежама и спријечити да се деси још један „случај Ковачевић“!

Управни одбор БХ новинара и Линија за помоћ новинарима апелују на заступнике у Парламентарној скупштини БиХ да што прије усвоје Приједлог измјена Кривичног закона БиХ којим би се проширио оквир за санкционисање говора мржње, посебно на интернету и друштвеним мрежама. Наглашавамо да је ефикасна заштита новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступка у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима, један од темељних услова које наша држава мора испунити на путу ка чланству у Европској унији, а што је истакнуто и јучер током давања препоруке за кандидатски статус Босни и Херцеговини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси