Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Синдикат медија ЦГ: Поступање правосудних органа у случају напада на новинарку "Вијести" шаље тужну поруку јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

12. 10. 2022.

Аутор: Вјести.ме Извор: Вјести.ме

Синдикат медија ЦГ: Поступање правосудних органа у случају напада на новинарку "Вијести" шаље тужну поруку јавности

"Дошли смо у крајње парадоксалну правну ситуацију, да је Суд за прекршаје у Бијелом Пољу окончао прекршајни поступак, поводом истих радњи и против истог окривљеног, за које се пред надлежним тужилаштвом још испитује да ли у њима има елемената неког кривичног дјела"

Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) указао је на неадекватно поступање правосудних органа у случају напада на новинарку "Вијести" Јадранку Ћетковић, које шаље тужну поруку јавности о положају и правима запослених у медијима, али и свих грађана који се нађу у улози оштећеног у једном кривичном поступку.

"Одржавањем главног претреса у случају напада на новинарку дневног листа "Вијести" Јадранку Ћетковић пред Судом за прекршаје у Бијелом Пољу, у тренутку док се пред Вишим тужаштвом одлучује по притужби оштећене, невјероватан је правни апсурд који је новинарку ускратио адекватне кривично - правне заштите сходно Кривичном законику Црне Горе (КЗЦГ) и Законику о кривичном поступку (ЗКП).", наводи се у саопштењу Синдиката медија Црне Горе.

Из те организације указује на неадекватно поступање правосудних органа у овом случају, које не само да има негативне посљедице за конкретан случај, већ и ствара својеврстан правни преседан у коме се о истом предмету истовремено одлучује пред два правосудна органа, чије се одлуке међусобно искључују.

"Наиме, због напада на Ћетковић у јуну 2022. године, који се догодио испред Вишег суда у Бијелом Пољу док је покушавала да обавља свој посао, покренут је поступак утврђивања одговорности у којем се Основни државни тужилац (ОДТ) огласио да нема кривичног дјела. Након притужбе пуномоћника новинарке, адвоката Мирка Бошковића, Више државно тужилаштво (ВДТ) је исту усвојило, ставило рјешење о одбачају ван снаге и вратило поступак на поновно одлучивање, те наложило ОДТ-у да предузме низ доказних радњи и отклони пропусте и недостатаке који су онемогућавали да се у конкретном случају донесе исправна одлука", наводи се у саопштењу.

Додају да у међувремену ОДТ у Бијелом Пољу подноси Суду за прекршаје захтјев за покретање прекршајног поступка (како би се испоштовао рок из члана 153 Закона о прекршајима), поводом истог догађаја и против истог осумњиченог чиме отпочиње низ нелогичних и потпуно ирационалних поступања, који су у крајњем резултату довели до флагрантног кршења фундаменталних начела кривичног и прекршајног поступка, како од стране ОДТ-а, тако и од стране Суда за прекршаје у Бијелом Пољу, све на штету Јадранке Ћетковић.

Након што је, како наводе, усвојена притужба пуномоћника оштећене, ОДТ у Бијелом Пољу, не предузимајући све доказне радње које је требало, поново доноси рјешење о одбацивању кривичне пријаве, те поучава пуномоћника и оштећену на право да се поднесе притужба ВДТ-у, или да се у року од 30 дана предузме кривично гоњење.

"С обзиром на низ недостатака, и по мишљењу пуномоћника оштећене, неправилног тумачења норми члана 165 КЗЦГ, Бошковић подноси нову притужбу ВДТ-у у Бијелом Пољу, како би се поново испитало ново рјешење о одбацивању кривичне пријаве. Напомињемо да се предмет, према нашем сазнању још увијек налази у Вишем државном тужилаштву у Бијелом Пољу", додаје се у саопштењу.

Из Синдиката медија казали су да Суд за прекршаје у Бијелом Пољу истовремено заказује за 06.10.2022. године главни претрес против окривљеног Елвиса Палавртића због извршења наводног прекршаја.

Након што је, како наводе, ОДТ у Бијелом Пољу затражило одлагање претреса, због чињенице да поступак пред надлежним тужилаштвом још није окончан, односно да се и даље испитује да ли се у радњама осумњиченог има елемената кривичног дјела принуда из члана 165 КЗЦГ, Суд за прекршаје у Бијелом Пољу одбија такав предлог, експресно спроводи доказни поступак и закључује расправу, чиме су се стекли услови за доношење одлуке у том поступку.

"Да несрећа буде већа, сама оштећена је поступајућем судији покушала да објасни због чега нема услова за вођење прекршајног поступка, те је и сама затражила одлагање како би на претрес могао приступити њен пуномоћник, а који није добио позив, међутим, суд одбија и овакав предлог, улази у доказни поступак и истог дана га окончава, чак не саслушавши оштећену, с обзиром да је, окривљени у потпуности признао извршење прекршаја, односно признао све радње које су му стављене на терет", казали су из Синдиката медија.

На овај начин, како каже, дошли смо у крајње парадоксалну правну ситуацију, да је Суд за прекршаје у Бијелом Пољу окончао прекршајни поступак, поводом истих радњи и против истог окривљеног, за које се пред надлежним тужилаштвом још испитује да ли у њима има елемената неког кривичног дјела.

Додају да су на тај начин у потпуно обесмишљена права оштећене новинарке на подношење притужбе, као и преузимање кривичног гоњења, загарантована одредбама Законика о кривичном поступку, што представља не мање опасан вид угрожавања позиције новинара и медијских радника, од самог чина напада.

Осим тога, из те организације сматрају да су оваквим поступањем ОДТ-а, али нарочито судије Суда за прекршаје у Бијелом Пољу, прекршени неки од темељних професионалних стандарда, али и важећих материјалних и процесних норми кривичног и прекршајног законодавства, а посебно забрињава чињеница да је Суд за прекршаје, ако не раније, о свему био упознат прије отпочињања главног претреса, од стране ОДТ-а у Бијелом Пољу, те је без обзира на то, наставио поступак.

Због тога ће, како наводе, Синдикат медија Црне Горе, као струковна организација запослених у медијима, предузети одговарајуће кораке и иницирати покретање поступака пред Тужилачким и Судским савјетом.

"Сматрамо да овакво поступање Основног државног тужилаштва и Суда за прекршаје у Бијелом Пољу обесмишљава и недавно усвојене измјене Кривичног законика којима су уведене строже казне за нападе на новинаре и медијске раднике управо с циљем да се будући починиоци одврате од напада и њихов број смањи", закључује се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси