Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Савјет АЕМ није донио одлуку о замрачивању програма Пинк телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 09. 2022.

Аутор: С.Д. Извор: Данас

Још се чека одлука АЕМ-а због, како се указује, “скандалозног и примитивног извештавања“ о трагедији која се догодила на Цетињу

Савјет АЕМ није донио одлуку о замрачивању програма Пинк телевизије

Савет Агенције за електронске медије (АЕМ) ни јуче није донио одлуку о замрачивању програма Пинк телевизије због, како се указује, “скандалозног и примитивног извештавања“ о трагедији која се догодила на Цетињу, преносе црногорски медији

Иако је на прекјуче одржаној седници постојао кворум који је могао да изгласа замрачивање – то се није догодило. Како је тада речено седница ће највероватније бити одржана јуче, међутим није ни сазивана.

И поред јавне сагласности свих чланова Савета око скандалозног прилога Јоване Јеремић, замрачења још увек нема.

Нема ни неопходног документа – мишљења стручне службе на основу којег би чланови Савета требало да гласају.

Према информацијама Побједе, тај документ постоји, али га новопостављени в.д. Никола Ивановић јуче није потписао, иако су чланови Савета тражили да им се тај документ што пре достави.

Побједи је појашњено да чланови Савета треба да сачекају налаз стручне службе и да на основу њега гласају.

“Ако се већ ради налаз стручне службе, онда су чланови Савета дужни да га сачекају. Проблематично је што им тај документ још није достављен”, казао је експерт Побједи.

ДОПИС ПИНКА

Јуче је у АЕМ стигао и допис Пинк телевизије који је у име власника Жељка Митровића потписао главни и одговорни уредник информативног програма Пинк ТВ Горан Гмитрић. Пинк моли да се њихови програми не замрачују и истиче да ће санкционисати водитељку Јовану Јеремић, и све одговорне због емитовања такве најаве и прилога.

У допису се наводи да менаџмент Пинка верује да црногорска јавност притиска чланове Савета АЕМ, те да се против те телевизије води кампања.

“Да ли је тачно да је Вук Бориловић био патолошки заљубљен у своју лепу станарку Наташу Мартиновић?

Да ли је због тога послао своју породицу у Херцег Нови и да ли је истина да је Наташа о томе обавестила свог мужа“.

Ова најава коју је изговорила Јеремић не само да је грубо кршење новинарских принципа већ и етике и моралних начела којима су новинари дужни да се руководе чак и кад воде емисије забавног карактера.

Пинк М телевизија тражи од чланова Савета да не укидају тај програм у Црној Гори. Побједа је имала увид у документ који потписује главни и одговорни уредник информативног програма Пинк ТВ Горан Гмитрић, који у име власника ТВ Пинк Жељка Митровића на све начине покушава да избегне гашење својих програма у Црној Гори.

ПОКУШАЈ ОПРАВДАЊА

Уредништво Пинк телевизије је изразило дубоко извињење породицама жртава и саосећање са њиховим болом.

“Посебно наглашавамо да најава поменутог прилога није била одобрена од стране уредника емисије “Ново викенд јутро“, у оквиру којег је он емитован, као и да је водитељка Јована Јеремић у слободној интерпретацији, прилог најавила на крајње непримерен начин због чега ће, одлуком главног и одговорног уредника и менаџмента телевизије, против уредника емисије и водитељке бити покренут дисциплински поступак, у којем ће им се због грубе грешке у програму, изрећи одговарајућа санкција”, наводи Гмитрић у писму које шаље црногорској Агенцији за електронске медије.

Иако су интерпретације које Јеремић има у емисијама готово увек ван професионалних стандарда, уредништво ружичасте телевизије досад није покретало дисциплинске поступке против ње због сличних најава и тумачења догађаја.

Због тога се допис Пинк телевизије може тумачити као својевстан притисак на АЕМ, у којем се, поред извињења јавности, обећања да ће водитељка и њен тим бити санкционисани, посеже и за европским праксама.

Иако су чланови Савјета АЕМ тражили да се Пинк замрачи на пола године, а неки и на цијелу годину, у допису се говори о гашењу. Гмитрић наводи да та мјера нема упориште у Закону о електронским медијима Црне Горе „као и да није у складу са правном тековином Европске уније, посебно да није у складу са Директивом о аудиомедијским услугама Европске уније“.

“Због оваквог пропуста, правна тековина Европске уније не познаје праксу гашења медија, већ искључиво санкционисање програмског формата који није био у складу са програмским принципима и стандардима.

Чланом 2 Закона о електронским медијима је прописано да се одредбе овог закона не могу тумачити на начин да дају право на цензуру или ограничавање права слободе говора или слободе изражавања као и да овај закон треба тумачити у складу са принципима Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода уз коришћење праксе прецедентног права Европског суда за људска права”, наводи се у допису.

Пинк телевизија се, иако је сама казала да ће санкционисати Јеремић, осврће и на црногорске законе о медијима који гарантују слободу медија, као и право на несметан рад новинара и њихову безбједност…

Пинк је најавио да ће „31. августа ове године на нашој телевизији у информативној емисији ,,Минут, два“ на сваких сат времена, емитовати јавно извињење породицама жртава као и цјелокупној црногорској јавности, због грубог новинарског пропуста који се догодио у телевизијском формату ,,Ново викенд јутро“.

БЕЗ ГЛАСАЊА

Сједница Савјета АЕМ на којој је расправљано о гашењу спорног програма на Пинк М каналу у Црној Гори, одржана је у уторак, али гласања није било, јер, између осталог, стручне службе АЕМ нијесу члановима тог тијела доставиле свој налаз у вези са овом ситуацијом.

Такође, предсједник овог тијела Бранко Бошковић казао је да не може да уважи то што су се чланови Савјета АЕМ Андријана Николић и Рајко Тодоровић путем мејла изјаснили да траже гашење Пинка на најмање годину, јер како је појаснио, то није у складу са Пословником о раду.

Међутим, Тодоровић се томе успротивио и појаснио да су имали потребну већину за гласање, те да су мејлови које су послали он и Николић документи који су валидни чак и на суду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси