Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Лекар о смрти новинара Матијанића: Комисија није одговорила на кључна питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 08. 2022.

Аутор: Хина Извор: Н1

Лекар о смрти новинара Матијанића: Комисија није одговорила на кључна питања

Доктор Мирандо Мрсић изјавио је да стручна комисија, која је изнела налаз увиђаја у случају смрти новинара Владимира Матијанића, није одговорила на три кључна питања о његовој смрти.

„Јучерашња штампа није одговорила на три кључна питања стручњака, породице и јавности. Зашто није примљен у болницу, зашто га неко није поштено прегледао и зашто нису урађене претраге које је требало да се ураде“, рекао је Мрсић за телевизију Н1.

 Према налазу Стручне комисије Министарства здравља, у случају Матијанића, који је 5. августа преминуо од последица ковида, нису уочени стручни пропусти у лечењу здравствених радника.

 Мрсић сматра да је јучерашња двочасовна конференција за новинаре, на којој су чланови одбора и министар здравља Вили Берош образлагали налазе, била „пуштање магле” и покушај Бероша да аферу гурне под тепих.

 „У тренутку када пређете праг болнице, вецћ имате ЕКГ и рендгенски снимак плућа. Да је то учињено, ситуација би била потпуно другачија и покојни Матијаницћ би и даље имао прилику да покуша да преброди ковид и тешке компликације“, прокоментарисао је Мрсић.

Он сматра и да су чланови комисије, коју чине Иван Пуљиз, Сенка Кајчић, Едуард Галицћ, Венија Церовечки Некицћ, Мирослав Мајер и Давор Мајер, јуче на конференцији за новинаре седили посрамљени јер су морали да кажу „нешто што је против етике, стручност“ и све оно у шта се лекари заклињу када постану лекари, а то је да помогну пацијенту.

 „Извлачење да је требало да дође, да је он крив што је погинуо је суштина и мислим да наша јавност неће пити те изјаве и да ће свима бити јасно да је систем направио грешку“, рекао је Мрсић.

 Истина ће једног дана изацћи на видело, додао је он.

 Осврнуо се и на телефонске позиве који су објављени након новинарске смрти, истичуцћи да „телефонска медицина, која је данас све чешцћа у Хрватској, неће донијети ништа добро“.

 „Очекивао сам да цће Берош убудуће извући поуке за све остале ‘матијаниће’, да до њих не дође“, рекао је Мрсић, бивши народни посланик и министар рада и пензионог система у Влади Зорана Милановића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси