Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  РТЦГ смањује број запослених, Раонић неће о бројкама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 08. 2022.

Аутор: Н. Ђ. Извор: Стандард

РТЦГ смањује број запослених, Раонић неће о бројкама

До краја године требало би да се у Јавном сервису смањи број запослених како би се умањили трошкови који се издвајају за зараде. Директор те медијске куће Борис Раонић казао је јуче на сједници Савјета РТЦГ да не може да лицитира, да знају отприлике о ком броју је ријеч, али ,,пошто је сједница јавна, не жели да говори о прецизним цифрама“

Раонић је најавио да значајна средства вјероватно треба опредијелити за отпремнине људи који због разних разлога – нијесу више потребни. Рекао је да то мора бити врло транспарентан процес, да буде добро организован, са организационе и правне стране, како се не би излагали додатним ризицима.

Потребна међународна компанија

О зарадама запослених говорило се у склопу разматрања полугодишњег финансијског извјештаја о пословању те медијске куће. Речено је да се преко 50 одсто трошкова односи на лична примања. Чланови Савјета су једногласно усвојили извјештај.

Раонић је рекао да је недавно расписан тендер којим се тражи међународна компанија како би помогла да се рационализују трошкови за зараде. Требало би да се уради комплетно нова организациона шема, нова систематизација. Раонић је казао да су већ смањили један незнатан проценат запослених. Рекао је да кроз обједињавање редакција, смањења броја запослених, Јавни сервис ће морати доћи до ,,одређене цифре“ укупно запослених. Поновио је да треба значајно да умање проценат издвајања за плате, да се новац више усмјерава ка програму.

– Нада је да до краја године завршимо процес – казао је Раонић.

Коментарисао је што се у јавности прича како на Јавном сервису ради велики број људи, те је рекао да их је у мањим земљама окружења, са којима се можемо поредити, значајно више. Каже ,,да кубуре са истим проблемом као и они“. Рекао је да су у многим одјељењима пренатрпан број запослених, да су већ сада ,,поприлично избрусили“ неки дио, преполовили су их у неким сегментима, и да су тек сада почели да функционишу на прави начин.

Раонић је казао да је структура Јавног сервиса превазиђена, да ће се све засновати на програмима, садржајима…

– За дио колектива ово ће бити веома болан процес – рекао је Раонић.

Он је на сједници рекао да ће дио запослених остати без посла или ће морати да се преквалификују, да покажу знања за одређена занимања. Рекао је да све грешке настају због непостојања адекватне спреме, обука, како би могли да изнесу одређене процесе.

Вишка два милиона

Горан Ракочевић из службе финансија казао је да је за првих шест мјесеци остварено 9.766.000 прихода, да је највише остварено из буџета Црне Горе по основу расподјеле која је прдвиђена Законом о националном јавном емитеру – добили су скоро осам милиона. Остварено је 540.000 од комерцијалних прихода и осталих прихода – милион. Казао је да су приходи на пола године приближно половини онога што је предвиђено. Рекао је да су добро планирани приходи, врло мала одступања.

Директор Савјета Веселин Дрљевић замолио је да се не деси да на крају године имају два милиона вишка, односно неутрошеног новца – што је стање на данашњи дан. Питао је да ли због тога могу да буду кажњени, или да им се наредни буџет смањи. Речено је, ипак, да ће РТЦГ потрошити новац, да то до сада није учињено због тога што је глобална ситуација утицала да се успоре одређени планови јавних набавки, који подразумијевају уређење простора – компјутерске опреме, студијске.

Извјештаји на поправном

Чланови Савјета одгодили су за петак гласање о извјештајима које им је доставила Телевизија, Радио и Портал, а тичу се остваривања програмско- продукционог плана за период од јануара до јуна. Критиковали су што не постоји јединствени модел за сва три медија, да их не раде на исти начин, те су евидентирали и одређене техничке грешке. Дали су им рок до петка да их исправе, након чега ће на електронској сједници да се о тим документима изјасне. Члан Савјета Предраг Марсенић негодовао је што су у табелама, када је ријеч о Телевизији, унешени непрецизни подаци. Казао је да је, на примјер, наведено да су реализоване двије емисије по 30 минута и да је то укупно 155.

– Не знам ко ово сабира. Треба да се да макар објашњење. Има прецизних, или се преписује или неко не жели да ради посао – рекао је он.

Одговорено му је да ће накнадно дописати објашњење, да је ријеч о томе да су произвели више програма.

И нови члан овог тијела Предраг Мирановић критиковао је што нема објашњења зашто неке емисије нијесу реализоване. Навео је да је код редакције драмског програма 13 емисија било у плану, али да је реализована само једна.

Чланови Савјета су замјерили што је мање научно-образовног садржаја. Портал је критикован што су, на примјер, у колумнама искључиво политички ставови, да нема људских, животних прича које би биле од тога читаније. Причало се и о томе како фали садржаја у којима се промишља о одређеним проблемима, да недостаје анализа које би биле објективне, непристрасне. Уредништво је поручило да имају идеје како да унаприједе садржај и да ће то учинити.

Требају им млади новинари
Главни и одговорни уредник Радија Црне Горе Милутин Томашевић рекао је да ако се спроведе реална систематизација – биће болна. Казао је да по тренутној систематизацији готово да нема ниједног новинара, да су сви уредници. Рекао је да им требају новинари.

– Млади новинари и музичари – рекао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси