Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Жељко Ивановић добитник награде "Слобода медија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

24. 08. 2022.

Аутор: Вјести.ме Извор: Вјести.ме

Жељко Ивановић добитник награде "Слобода медија"

Међу шесторо награђених новинара је и филипинска нобеловка Мариа Реса

Један од оснивача “Вијести” Жељко Ивановић добитник је значајног признања “Слобода медија” које сваке године медијским посленицима широм свијета додјељује ТЛН (Transantlantic Leadrship Network), познати политички институт из Вашингтона.

У култној централној дворани националног Прес клуба у главном граду САД, 17. септембра, Ивановић ће бити један од шест лауреата коме ће бити уручено признање у категорији “Изузетност коментара и критике”.

Златну медаљу ТЛН-а примиће Џенифер Грифин, сарадница Фокс њуза (Fox News) за националну сигурност при Пентагону, док је златна медаља за истраживачки рад у страним медијима припала Олги Руденко, одговорној уредници Кијев Индепендента из Украјине.

Ширин Абу Аклех ће постхумно добити награду у категорији међународног извјештавања, док ће нобеловка Мариа Реса, филипинско-америчка новинарка и генерална директорица портала Реплер, примити награду у категорији расвјетљавања корупције.

У категорији младих новинара награду је добио Владислав Давиџон, амерички држављанин родом из Узбекистана, новинар Таблет магазина, те оснивач Одеса Ривјуа (Odessa Review).

О новинарским наградама за 2022. одлучивао је 20-члани међународни жири у коме су поред челника ТЛН и америчких дипломата били и познати уредници и аутори водећих америчких и европских медија попут Питера Рофа из Њузвика (Newsweeka), Дага Сандерса из Глоуб енд мејл (Globe and Mail), Свана Ватермана, Би-Би-Си, Ани Елисабет Моут, из лондонског Телеграфа, Клауса Дитера Франкенбергера, из Франкфуртер Алгемајне Цајтунга, Питера Канела из Политика...

Након додјеле награда, у наредна два дана, политички институт ТЛН у здању америчког Конгреса, организује велику конференцију о слободи медија, на којој ће говорити и Ивановић.

Уз њега и остале добитнике награда, у раду конференције ће учествовати и уредници и новинари из водећих свјетских медија, попут Њујорк Тајмса, Телеграфа, Њузвика, Глоуб Мејла, Дифенсе њуза, Хила, Блумберга, Ал Џезире, Мидл Ист Аја (Middle East Eye), Гласа Америке, Мете (Facebook), те многи други.

Учесницима конференције ће се обратити и Кара МекДоналд, замјеница помоћника државног секретара за демократију и људска права при Стејт Дипартменту, те чланица европског парламента Диана Риба Гинер, директорица Гласа Америке Јоланда Лопез.

ТЛН је непрофитна организација која преко мреже сарадника, која укључује владине дужноснике, парламентарце, новинаре, пословне људе, научнике, креира анализе о савременим изазовима за Сједињене Државе, Европу, Блиски исток…

Предсједник Борда ТЛН је Мајкл Халцел, виши предавач са Џон Хопкинс Универзитета и дугодишњи високи званичник америчке администрације. У периоду од 2009. до 2012. био је и савјетник за спољну политику тадашњег сенатора, а садашњег предсједника САД Џозефа Бајдена.

Жељко Ивановић је један од покретача независне штампе и медија у Црној Гори. Учествовао је у оснивању и јачању свих независних медија у Црној Гори од Круга, преко Монитора, до дневног листа, ТВ и портала Вијести. Иако је давно преузео водеће менаџерске дужности у поменутим медијима, Ивановић није одустао од писања. Већ је објавио двије књиге избраних текстова, коментара, анализа, сатире, “Црногорски Дизниленд” и “Ловац на змајеве”.

Након уласка Унитед Медие, највеће региналне телекомуникационе и медијске групе у сувласништво “Вијести”, Ивановић покрива позицију предсједника Борда директора.

Признање угледног америчког Института је круна Ивановићевог вишедеценијског рада на промоцији слободе медија у Црној Гори, али и региону, а уједно и значајно признање за Вијести и досадашњи допринос читаве медијске групе афирмацији улоге медија, као чувара јавног интереса.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси