Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хакерски напад на Фејсбук страницу портала Бука
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

22. 07. 2022.

Аутор: 6yka.com Извор: 6yka.com

Хакерски напад на Фејсбук страницу портала Бука

Сајбер напад на Фејсбук страницу интернет портала Бука у којој је 350.000 чланова

Током ноћ хакована је страница портала Бука на Фејсбуку и нико од администратора  у овом тренутку јој нема приступ, написао је на свом приватном профилу на друштвеној мрежи Фејсбук главни уредник Буке Александар Трифуновић, јавља Медиа Центар.

“Не можемо едитовати постове, постављати их или било шта друго радити на групи. Сваки наредни постављени пост на БУКА групи нема везе са нама. Надамо се да ћемо ову ситуацију брзо ријешити, мада познавајући ФБ подршку имам разлога да сумњам у то”, написао је он.

Фејсбук група интернет портала Бука има 350.000 чланова, а Трифуновић у разговору за Медиацентар Сарајево каже да је ово први напад на групу на друштвеној мрежи, док је Бука имала десетине напада који су угрожавали њихов интернет портал.

Трифуновић додаје да је напад на Фејсбук групу Буке пријављен овој друштвеној мрежи, те да ће га редакција пријавити и полицијским агенцијама задуженим за сајбер нападе. "Из FB. live chat су се јавили, то је прва степеница, размијенили смо поруке, питали су шта им треба, ми смо послали. У наредних 24 до 48 сати ће се јавити", додаје Трифуновић.

До враћања Фејсбук странице Бука, читаоци могу пратити страницу Бука у моди, коју овај портал такође користи.

Стејт Департмент је у извјештају о стању људских права за 2021. годину навео да је неколико интернет портал у Босни и Херцеговини (БиХ) током 2020. године било изложено сајбер нападима, међу којима је и портал БУКА који је у тој години проглашен најбољим писаним медијем у БиХ.

“У фебруару су веб портали Zurnal.info и Buka.com били подвргнути снажним сајбер нападима ДДос (нападима на компјутерски сервис с циљем да се корисницима онемогући његово коришћење), а Независне новине су 10. августа пријавиле ДДоС нападе на сајт Nezavisne.com”, наводи се у Извјештају.

Након напада на БУКУ и Журнал, како се наводи у извјештају, Мисија OSCE-а, Делегација ЕУ, Амбасада Уједињеног Краљевства и Уред високог представника у БиХ су саопштењем позвали босанскохерецеговачке власти да истраже све нападе на интернет портале медија, јер, како кажу, то представља јасну опасност по слободу медија.

“Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у БиХ позвао је полицију и тужилаштво на хитан одговор, осудио хакерски напад, подсјетио на друге такве нападе на онлајн медије и напоменуо да су сајбер напади, поред ускраћивања права на слободно извјештавање, нанијели и економску штету медијима" наводи Стејт Департмент.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси