Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинар БХРТ ћирилицу назвао хијероглифима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

11. 07. 2022.

Аутор: Бета Извор: Н1

Новинар БХРТ ћирилицу назвао хијероглифима

Новинар Јавног сервиса Босне и Херцеговине (БХРТ) Елвир Буцало назвао је ћирилично писмо "хијероглифима" и изазвао низ реакција јавности и код политичара из Републике Српске

„За оне који нису могли прочитати ове ‘хијероглифе’, ја ћу вам прочитати – БХТ1 уживо“, рекао је Буцало, на почетку те емисије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је Буцало, који је ћирилицу назвао хијероглифима, демонстрирао како изгледа „суживот“ у БиХ.

Додик је навео да верује да би, да је којим случајем новинар Србин, а предмет исмејавања латиница, тај новинар већ био суспендован.

„Захвалан сам му што је показао оно о чему годинама говорим. Муслимански национализам разара све у БиХ“, навео је он на свом Твитер налогу.

Генерална секретарка Партије демократског прогреса (ПДП) и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мира Пекић изјавила је да Буцало треба и мора да се јавно извини српском народу и да сноси одговорност на БХРТ-у.

„Овим тешким испадом се још једном потврдјује да је овај ‘јавни сервис’ неуспешан пројекат и да не одражава равноправност конститутивних народа и језике у службеној употреби“, навела је Пекић.

Она је истакла да очекује реакцију руководства БХРТ-а и дисциплински поступак за новинара Елвира Буцала.

Пекић је даље рекла да је после прогона српских кадрова и вишегодишњег спорног информативног програма на БХРТ-а „овај чин исмејавања ћирилице кап која је прелила чашу“.

„Српски народ који пише ћирилицом, говори српским језиком и пристао је да финансира овакву РТВ која прихвата дејтонску БиХ и Републику Српску као реалност, а тренутно БХРТ то очигледно није. Изгледа да заједнички живот и поштовање свих народа не желе они који највишепричају о томе“, нагласила је она.

Пекић је нагласила да треба редефинисати односе у вези са том тематиком, од финансирања јавних сервиса до уредништва.

„Или ће бити договор и уважавање свих народа или нам такав јавни сервис није потребан“, нагласила је Пекић.

Председник Управог одбора БХРТ-а је Рајко Радовановић и на ту функцију га је именовао Савез независних социјалдемократа (СНСД).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси