Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  У Бањалуци представљен измјењени Кодекс за штампане и онлajн медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 04. 2022.

Аутор: Ања Матаругић Извор: nezavisne.com

У Бањалуци представљен измјењени Кодекс за штампане и онлajн медије

Вијеће за штампу и онлајн медије БиХ представило је у Бањалуци измјењени Кодекс за штампане и онлajн медије с посебним освртом на члан 8 – дезинформације

На радионици која је намјењена уредницима и новинарима истакнуто је да у времену експанзије портала без импресума дезинформације узимају маха, те да је данас посебно важно да медији који се и даље држе новинарских стандарда покушају да очувају професију од суноврата и пропадања свих постулата новинарства.

Џенана Бурек, извршна диркеторица Вијећа, навела је податак да се Жалбеној комисији вијећа највише жале на кршење непоштивања златног новинарског стандарда 'друге стране'. Додаје да су Вијећу руке везане на жалбе на текстове који су објављени на порталима без импресума, али да је Вијеће кроз свој дугогодишњи медијацијски рад успјело да спријечи да бројни текстови не дођу до судских епилога, што је значајна помоћ за медије.

Професор Миодраг Живановић, предсједавајући Жалбене комисије, поручио је да се цјелокупни јавни простор данас може сажети у ријеч 'популизам' и да се поставља и питање ко су конзументи данашњих садржаја који се све више, како је закључено на радионици, претварају у популистичке памфлете.

Рајна Радосављевић, члан Жалбене комисије, говорећи из свог дугогодишњег новинарског искуства и опуса, истакла је да је и протекли, али и дорађени Кодекс врло јасно прописују новинарске стандарде и да ниједан медиј, уредник или новинар не би требао да има дилему у вези с њиховом примјеном јер је у Кодекс уткано све што професија прописује као обавезу и стандарде у раду.

Нови Кодекс дорађен је посебно у свјетлу галопирајуће дигитализације и порталоизације медијског простора с обзиром на алармантне  процјене да  више од 200 портала у БиХ нема импресум.

Из Вијећа су поручили да су се и одлучили да 2021. покрену процедуру измјена и допуна Кодекса за штампане и онлине медије БиХ, имајући у виду драстично повећање броја жалби на садржаје у онлине медијима и нове комуникацијске феномене

Измијењени Кодекс за штампане и онлине медије БиХ, између осталог, садржи одредбе којима је омогућено адекватно реаговање на ширење лажних вијести и дезинформација, како у штампаним тако и у онлине медијима, са циљем подизања професионалних стандарда извјештавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси