Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Виолетин трновити пут до посла новинарке и медијаторке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

08. 04. 2022.

Аутор: М.М.Љ. Извор: РТЦГ

Виолетин трновити пут до посла новинарке и медијаторке

Виолета Хајризај прошла је, каже, преко трња како би постала новинарка и медијаторка у социјалној инклузији Рома и Египћана у области образовања. Јако је поносна на себе и сматра да породица и заједница морају да буду велика подршка ромској дјеци у учењу. Напомиње да дискриминација и даље постоји, али да је индиректна. Младим Ромима поручује да је упорност кључ успјеха.

Кроз основну школу, каже није осјетила дискриминацију, али средња школа суочила ју је са одбаченошћу ромске заједнице у друштву.

“Промијенила сам једну средњу школу због дискриминације, али никада нијесам одустала од свог пута”, казала је она у емисији “Добро јутро Црна Горо”.

У запошљавању ипак није имала опструкција.

“За овај посао нисам, али када сам хтјела нешто друго да радим то се јављало. На примјер, ако желите да радите у некој пекарици не можете, не због послодавца, него због купаца који ће рећи да тамо ради тамнопута жена. Не постоји директна, али има индиректне дискриминације”, казала је она.

Истиче да њен пут није био лак.

“Било је тешко доћи до овога, али је и велико искуство”, каже Виолета.

Сматра да не би усјела да дође до позиције сараднице у социјалној инклузији Рома и Египћана у области образовања, да није било пројеката које су писале ромске невладине организације.

Захваљујући томе она је и новинарка на првом ромском порталу.

“Више се ради са дјецом из моје заједнице. Они сада имају више могућности него ја кад сам била мала. Међутим, ја сам имала вољу и жељу, подршку заједнице и наших младих активиста. То ме је довело до позиције на којој сам данас”, казала је Хајризај.

Ромкиње као жене су више дискриминисане, сматра новинарка.

“Зато што су ту традиција и обичаји. Имамо и оних који кажу - шта ће њој школа, зна да напише име и презиме и то је довољно. Сматрам да је то недовољно, да треба да будемо подршка једни другима, да родитељи и заједница буду подршка”, казала је она.

Хајризај сматра да ће препрека за Ромкиње увијек бити.

“Али кад се превазиђу те препреке, ви сте за себе јако успјешна особа, а онда и за дрге. А осјећај је изванредан”,казала је ова успјешна дјевојка.

Имала је поруку за све.

“Шаљем им поруку да никада не одустају. Трновит је пут. Биће препрека и свега, али је јако лијеп осјећај када успијете. Упорност, жеља и воља су најважнији”, закључила је Хајризај.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси