Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Одблокиран рачун БХРТ-а, плаћа још нема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 04. 2022.

Аутор: MCOnline Redakcija Извор: media.ba

Одблокиран рачун БХРТ-а, плаћа још нема

„Наш менаџмент се нада да ће сакупити новца, али да ли ће то бити довољно за исплату фебруарске плате, не знамо још увијек“, каже предсједник Самосталног синдиката радника у БХРТ-у Дамир Смитал.

Порезна управа Федерације Босне и Херцеговине одблокирала је рачун БХРТ-а, али радницима тог јавног сервиса још није исплаћена плаћу за фебруар нити имају сазнања када би се исплата могла догодити.

Предсједник Самосталног синдиката радника у БХРТ-у Дамир Смитал каже за Медиацентар како се информацији о исплати плаће од менаџмента БХРТ-а надају до краја седмице.

„Очекујемо да се остатак новца од РТВ таксе, ако га има, уплати на одблокирани рачун. Наш менаџмент се нада да ће сакупити новца, али да ли ће то бити довољно за исплату фебруарске плате, не знамо још увијек“, наводи Смитал.

Додаје и да су представници Самосталног синдиката радника у БХРТ-у одржали  састанак са заступницом Заступничког дома Парламента ФБиХ Санелом Прашовић Гаџо од које су добили обећање да ће помоћи БХРТ-у. 

Јуче је из овог синдиката упућен позив надлежним и одговорним институцијама да се хитно посвете рјешавању проблема финансирања Јавног РТВ сервиса Босне и Херцеговине. 

У своме саопћењу су нагласили да, иако су Резолуцију о јавном интересу функционисања Јавног радио-телевизијског сервиса Босне и Херцеговине још прошле седмице усвојила оба дома Парламента Федерације БиХ, чиме су се стекли законски услови за деблокаду рачуна БХРТ-а, то није учињено одмах. Истакли су и да је након одблокираног рачуна, Порезна управа ФБиХ уплаћени новац од РТВ таксе јуче заплијенила.

„Да апсурдност ситуације буде већа, менаџмент РТВ Федерације БиХ је, иако је имао сазнања да је рачун БХРТ-а и даље блокиран, јучер на рачун БХРТ-а пребацио износ од прикупљене РТВ таксе који припада БХРТ-у, а који би био довољан за исплату једне нето плате радницима. Након тога, Порезна управа је заплијенила тај новац по основу блокаде рачуна. Резултат свега тога за раднике БХРТ-а је да и ако се деси деблокада рачуна, неће бити новца за наше плате, јер је исти заплијењен“, наведено је у саопћењу овога синдиката.

О проблемима у БХРТ-у писале су и европске медијске организације - Европска федерација новинара (EFJ), Европска радиодифузна унија (EBU) и Медијска организација Југоисточне Европе (SEEMO) - које истичу како јавни медији играју незамјењиву улогу у друштву у промовисању демократске дебате, подржавању друштвене кохезије и подизању јавног морала у тешким временима те позивају надлежна тијела у БиХ да одмах пронађу одрживо рјешење за финансирање БХРТ-а, да ријеше дуг који је настао због РТРС-овог неплаћања процента прихода од претплате БХРТ-у те да гарантују одрживост финансирања и независност јавних медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси