Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Главни тајник IFJ-a Bellanger: Судски прогон новинара у Хрватској озбиљан је проблем и подржавамо позив ХНД-а влади да се тиме хитно позабави
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 04. 2022.

Аутор: EFJ Извор: hnd.hr

Главни тајник IFJ-a Bellanger: Судски прогон новинара у Хрватској озбиљан је проблем и подржавамо позив ХНД-а влади да се тиме хитно позабави

Међународна и еуропска новинарска федерација (IFJ/EFJ) подупрле су захтјев Хрватског новинарског друштва да се хитно промијени закон како би се прекинула "култура тужакања" и узнемиравања новинара и медија тужбама. Обје новинарске кровне удруге пренијеле су податак ХНД-а да се против хрватских новинара и медија води најмање 951 тужбени поступак којима тужитељи траже 10,3 милијуна еура одштете.

Како стоји у приопћењу објављеном на веб страници EFJ-а, кориштење СЛАП-а је раширена пракса у Хрватској. Главни тајник IFJ-а Anthony Bellanger казао је како толики број тужбу против новинара и медија открива да је судски прогон новинара у Хрватској озбиљан проблем који се мора ријешити без одлагања.  

- Велика већина ових тужби је правно неоправдана, али има за циљ застрашивање и одузимање финанцијских средстава медијских кућа и новинара. Подржавамо позив Хрватског новинарског друштва влади да се хитно позабави овом масовном пошасти, казао је Bellanger.

- Њихов циљ је цензурирати, застрашити и ушуткати медијске дјелатнике оптерећујући их судским поступцима. Према истраживању ХНД-а, против новинара и медија у Хрватској поднесена је најмање 951 тужба у којима тужитељи потражују готово 10,3 милијуна еура. Међутим, истраживањем је обухваћено само 26 медија, па је стварна бројка вјеројатно пуно већа и прелази 1000 тужби, упозорио је ХНД, који са забринутошћу упозорава на чињеницу да су високи државни дужносници, локални шерифи, па чак и сами суци укључени у подношење тужби. Многе тужбе укључују казнено дјело 'срамоћења', које је још увијек дио хрватског казненог закона, стоји у приопћењу.

Подаци из претходних година показују да је врло мало новинара на крају осуђено, што доказује да су многе тужбе биле усмјерене на узнемиравање и застрашивање новинара због њиховог извјештавања, а не с циљем добивања поступка. Према ХНД-у у само 11 случајева донесена је осуђујућа пресуда против новинара. Валом тужби захваћено је и Хрватско новинарско друштво с десецима поступака против његових представника и чланова, преноси EFJ.

- Оно што тражимо, без даљњег одгађања, јесу измјене законодавства, како би се смањио притисак тужби. ХНД тражи и инзистира да се морају направити промјене како би се декриминализирале одредбе против части и угледа, што предлажемо већ годинама. Апелирамо на Владу да то хитно учини, казао је предсједник ХНД-а  Хрвоје Зовко.

ХНД је у свом истраживању такођер конзултирао представнике издавача о могућим рјешењима за смањење огромне количине неоправданих тужби против њих и њихових новинара. Накладници су такођер позвали на измјене закона, уједначавање судске праксе у цијелој Хрватској, едуцирање судаца о медијском праву, пружање бесплатне правне помоћи малим локалним и непрофитним медијима те провођење јавних кампања за подизање свијести о негативној пракси СЛАП-а, преноси EFJ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси