Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Европске медијске организације писале властима у БиХ због проблема у БХРТ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 04. 2022.

Аутор: БХРТ, Европска федерација новинара Извор: Медиацентар Сарајево

Европске медијске организације писале властима у БиХ због проблема у БХРТ-у

„Затварање БХРТ-а би створило услове за политичку манипулацију и дало додатну моћ појединим политичарима и бизнисменима”, каже генерални секретар SEEMO Оливер Вујовић

Европска федерација новинара (EFJ), Европска радиодифузна унија (EBU) и Медијска организација Југоисточне Европе (SEEMO) позвале су власти у Босни и Херцеговини да одмах пронађу одрживо рјешење за проблеме финансирања Радио-телевизије БиХ како би се спријечило затварање тог јавног сервиса.

У своме саопћењу наводе како БХРТ има дуг од више од 30 милиона еура који му дугује јавни емитер у БХ ентитету Република Српска РТРС који би, по Закону о јавном РТВ систему, требао обезбиједити проценат прихода прикупљених путем претплате, наводећи како је то предмет тужбе која је у току. Подсјетићемо и да је Медиацентар писао о овој теми и да смо контактирали и Управу РТРС-а која није одговорила на неколико наших упита о томе зашто од 2017. године не уплаћује средства на заједнички рачун.

Европска федерација новинара пише да дуг онемогућава БХРТ-у да испуни своје обавезе према порезним властима и другим институцијама и да испуни своју важну улогу у друштву. Наводе и да је БХРТ већ овог мјесеца отпустио велики број запослених, углавном у програмима, како би уштедили новац, а из Удружења БХ новинари су за Медиацентар казали да од оних новинара који су се јавили том удружењу након отказа нико није желио да му се евидентира име или покрене поступак преиспитивања законитости отказа уговора о раду, због, како кажу, могућих посљедица по њих.

„Овај развој догађаја је апсолутно скандалозан. Нажалост, новинари и јавност ће платити високу цијену ако се БХРТ затвори”, нагласио је Рицардо Гутиеррез, генерални секретар ЕФЈ.

Реаговао је и генерални директор ЕБУ-a Noel Curran који је казао како би затварање тако важне институције имало директне импликације за јавност.

„Према босанскохерцеговачком законодавству, држава је дужна осигурати одрживо финансирање јавних медија и њихово независно функционисање”, каже Curran.

„Постојање БХРТ-а веома је важно за демократски систем Босне и Херцеговине. Његово затварање створило би услове за политичку манипулацију и дало додатну моћ појединим политичарима и бизнисменима. То би такођер озбиљно угрозило процес приступања БиХ Европској унији”, сматра генерални секретар SEEMO Оливер Вујовић.

Ове европске медијске организације истичу како јавни медији играју незамјењиву улогу у друштву у промовисању демократске дебате, подржавању друштвене кохезије и подизању јавног морала у тешким временима те позивају надлежна тијела у БиХ да одмах пронађу одрживо рјешење за финансирање БХРТ-а, да ријеше дуг који је настао због РТРС-овог неплаћања процента прихода од претплате БХРТ-у те да гарантују одрживост финансирања и независност јавних медија.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси