Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Протест радника БХРТ-а: Гашење Јавног сервиса не смије бити опција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

29. 03. 2022.

Аутор: bhrt.ba Извор: bhrt.ba

Протест радника БХРТ-а: Гашење Јавног сервиса не смије бити опција

Самостални синдикат радника у БХРТ-у јуче у 12 сати у згради РТВ-а дома одржао је протест. Због блокираних рачуна Радио-телевизији Босне и Херцеговине пријети обустава рада.

„Доста је више слијегања раменима и прихваћања безакоња као нормалне појаве. Доста је застрашивања, пријетњи, уцјена, мобинга! Доста је нерада! Радници ове куће више не шуте и трпе. Све гласније се боре за професију и живот достојан човјека“, казала је Неда Тадић, из УО Синдиката.

"Грађани који су заборавили да је ово њихов јавни сервис, као да то наново схваћају. Радници су освијестили колико воле овај Сиви дом, са свим његовим врлинама и манама, и проблемима којих је задњих година све више. Неизвјесносту која не престаје, а сада и страхом за опстанак и борбом за голи живот. Плата немамо, али и даље предано радимо свој посао. Отјерати нас нећете. Професију вам не дамо. Наши радници не могу платити кредите ни рачуне. Блокирани су им и особни рачуни због тога."

Из Синдиката су поручили да се парламентарци требају престати поигравати животима више од 800 обитељи.

"Господо у судовима и тужитељствима, не чувајте у ладицама тузбе БХРТ-а купујући вријеме. Радите по савјести, закону и необоривим доказима и вратите БХРТ-у незаконито отетих 63 милијуна марака. 63 милијуна марака које је РТРС протузаконито узела од ове куће, због чега немамо боље увјете рада, бољу опрему, бољи програм, боље плаће и више ентузијазма за рад и осмијеха на лицима. Све то уз прешутно одобравање политике."

БХРТ дугује Порезној управи 19 милиона марака, а РТРС дугује БХРТ-у 63 милиона од прикупљене таксе на подручју Републике Српске, коју не уплаћује од 2017. године. То је разлог због којег БХРТ не може испоштовати све обавезе, укључујући и Порезну управу Федерације БиХ. 

Представнички дом Парламента ФБиХ, расправљаће се о БХРТ-у  

Заступници у Представничком дому Парламента Федерације Босне и Херцеговине уврстили су у дневни ред приједлог Санеле Прашовић Гаџо и Ирфана Ченгића Резолуције о јавном интересу функционирања Јавног радио-телевизијског сервиса Босне и Херцеговине - БХРТ-а. За су била 62 заступника, један против и 12 суздржаних. 

Писмо подршке Савеза самосталних синдиката БиХ за БХРТ 

Када смо Вам у децембру прошле године упутили подршку због ситуације у којој сте били приморани организовати Протест упозорења надали смо се да ће сви одговорни схватити своју обавезу да хитно реагују и да ће се ситуација поправити, стоји у Писму подршке Савеза самосталних синдиката Босне и Херцеговине радницима БХРТ-а.

У згради БХРТ-а у Сарајеву, која је зграда пријератне Телевизије Сарајево, смјештене су кантонална телевизија Кантона Сарајево, Федерална Телевизија, БХ Радио, Федерални радио и БХТ 1. 

Радници БХРТ-а данима апелирају кроз јавност како је потребно ријешити проблеме које БХРТ има и који му отежавају нормално функционирање подсјећајући како је стабилан државни јавни сервис један од 14 приоритета које је пред Босну и Херцеговину ставила Еуропска унија као увјет за приступне преговоре нашој земљи. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси