Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрвоје Зовко, председник ХНД-а правоснажно добио спор против ХРТ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 03. 2022.

Аутор: hnd.hr Извор: hnd.hr

Хрвоје Зовко, председник ХНД-а правоснажно добио спор против ХРТ-а

Жупанијски суд у Задру је 3. вељаче 2022. пресудио да се као неоснована одбија жалба Хрватске радиотелевизије против Хрвоја Зовка те се потврђује пресуда Опћинскога грађанског суда у Загребу од 13. студеног 2020. којом изјаве предсједника Хрватског новинарског друштва Хрвоја Зовка, дане у јавности о постојању цензуре на ХРТ-у, нису спорне или пак неистините те да у конкретном случају њима није грубо повриједио част и углед ХРТ-а.

– Ово је велика побједа за мене, моју обитељ и моју одвјетницу Вању Јурић, којој сам неизмјерно захвалан, те још један доказ да смо све вријеме говорили истину. Хвала свима који су вјеровали у мене, који су на суду свједочили истину. Морам рећи да је правомоћна пресуда коју је ХРТ изгубио уједно и пораз политике што ју је јавни медијски сервис проводио за мандата Казимира Бачића, бившег становника Реметинца, у чије су вријеме поднесе све тужбе против мене. Ово је велика побједа ХНД-а и новинарске професије. Пресуда потврђује стварно стање на ХРТ-у, точније у Информативном програму, на што многи већ годинама упозоравају – казао је предсједник ХНД-а Зовко коментирајући одлуку Жупанијског суда у Задру.

У пресуди се надаље наводи да је Зовко за ХРТ спорне изјаве дао тек након што је добио изванредни отказ те како је ХРТ у цијелости занемарио „одлучну чињеницу у овом спору тј. да је након изванредног отказа туженику она прва иступила у јавност те да су изјаве туженика које су услиједиле након тога заправо биле реакција на иступ тужитељице (ХРТ) у којем се наводе разлози зашто је туженик добио изванредни отказ уговора о раду“. Такођер, стоји у пресуди, исправно је утврђен мотив изношења за ХРТ спорних изјава, а то је да оне представљају оправдани одговор на злонамјерне покушаје ХРТ-а да се Зовка дискредитира у јавности.

Исказе свједока Марка Стричевића, Стипе Алфиера, Сање Миклеушевић Павић и Маје Север, као и исказ туженика –  да је Зовко спорне интервјуе дао након изванредног отказа и приопћења ХРТ-а у јавности – суд је оцијенио као непосредно увјерљиве и искрене те на темељу њих утврдио како су радна атмосфера и окружење код тужитељице (ХРТ-а) у раздобљу које је трајало дуље вријеме и претходило спорним изјавама туженика били такви да је код већег броја особа, па тако и туженика, могло упутити на закључак о постојању одређеног ступња ограничења запосленика у несметаном изражавању те размјени мишљења и идеја.

Суд је дао за право споменутим свједоцима те није уважио исказе свједокиње Катарине Перише Чакарун и Анкице Посављак, које су у својим исказима објасниле како изгледа уређивачка политика на ХРТ-у, а што је нешто, према тврдњама  тужитељице, посве другачије од цензуре. Оне су тврдиле како њихови колеге, редом новинари и уредници с дугогодишњим искуством рада у новинарству „не разумију што значи уређивачка политика те су стога склони, кад се њихов приједлог за обраду неке теме не прихвати, тврдити да су цензурирани“.

У другоступањској се пресуди даље наводи како треба цијенити чињеницу да више дјелатника тужитељице изражава своје незадовољство уређивачком политиком па у том случају не би могла бити ријеч о нечијем субјективном осјећају, него заправо о проблему у функционирању саме тужитељице као јавног сервиса, као и да јавни интерес за изношење ставова о дјеловању ХРТ-а као јавног сервиса не може бити споран у овом поступку јер се иста финанцира новцем прикупљеним из пристојбе; она је јавни медиј који креира и утјече на јавно мнијење, а што је све правилно цијенио и првоступањски суд.

На крају, суд је одбио захтјев тужитељице да јој туженик исплати износ од 250.000 куна, заједно с припадајућом законском затезном каматом од дана подношења тужбе 7. просинца 2018. године па до исплате, као и да након правомоћности пресуде исту објави у првом сљедећем издању дневног листа Слободна Далмација те на интернетским  порталима Jutarnji.hr, Telegram.hr и Večernji.hr у интегралном облику без икаквих коментара или краћења те да о свом трошку у емисији „Догматица“ или у оквиру програмског простора телевизије З1, као и у емисији „Студио уживо“ на телевизији Н1 објави пресуду без икаквих коментара или краћења.

Суд је такођер наложио Хрватској радиотелевизији да Хрвоју Зовку накнади трошак парничног поступка у износу од 19.375 куна, и то у року од 15 дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси