Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  На портал ‘Слободне Далмације’ убачени чланци руске пропаганде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

23. 03. 2022.

Аутор: slobodnaevropa.org Извор: slobodnaevropa.org

На портал ‘Слободне Далмације’ убачени чланци руске пропаганде

Хрватска полиција истражује хакирања портала сплитског дневног листа “Слободна Далмација”, које се догодило у уторак 22. ожујка око 16.30 сати, када су неки старији текстови на порталу - њих десетак - замијењени текстовима који промичу руску пропаганду у вези руске агресије на Украјину

Хакирање је одмах уочено и убачени текстови су избачени. Овај случај оштро је осудила Еуропска федерација новинара и Хрватско новинарско друштво.

Неки од ратнохучкашких текстова који су осванули на порталу “Слободне Далмације”, потписани именима дугогодишњих новинара тог сплитског дневног листа насловљени су „Западни строј за обмане“, „Коју страну подржавате?“, „За што се боре украјинске трупе и што је још важније за кога се боре?“, „Ђакон Кураев се вратио у живот! И још једном се истакнуо“, „НАТО је свјетски вјесник револуција и сукоба“, „Руска кампања у Украјини“, „Запад је учинио све како би осигурао да нацисти владају Украјином“, те „САД признаје да у Украјини имају скривене биолабораторије“.

“Испричавамо се читатељима који су се сусрели са садржајем који нипошто не одражава уређивачку политику ‘Слободне Далмације’, објављено је на њиховом порталу у тексту што га потписује “Редакција Слободне Далмације”.

Проруски хакерски упад најоштрије је осудила Еуропска федерација новинара. “Најоштрије осуђујемо овај чин пиратства и позивамо хрватска правосудна тијела да идентифицирају и процесуирају починитеље. Новина се на овај начин довела у позицију таоца! Ово је изузетно озбиљно. Овај нови облик пропаганде има за циљ присвојити уреднички садржај како би промијенио његово значење у пропагандне сврхе, узурпирајући уређивачку линију у корист проруских интереса.

Ово је први пут да се сусрећемо с таквим покушајем манипулирања мишљењем. Ово не може проћи некажњено“, рекао је за „Слободну Далмацију“ Ricardo Gutiérrez, главни тајник Еуропске федерације новинара која окупља преко 300 тисућа новинара из 44 земље. Позвао је еуропске медије и редакције да максимално побољшају своју дигиталну сигурност.

“Вјерујемо да би ова врста cyber-напада могла постати чешћа. Интегритет уредничког садржаја мора бити заштићен од манипулације. Медијске твртке морају улагати у дигиталну сигурност свог садржаја и новинара”, закључује Gutiérrez.

Осуди се придружило и Хрватско новинарско друштво (ХНД).

„Осуђујемо овакав напад и надамо да ће истрага открити одакле он долази и тко иза њега стоји. Нажалост овакво нешто није неочекивано у ратним увјетима који су завладали Еуропом. Овим путем још једном позивамо све институције да се укључе у истрагу, а све медије да ако им се догоди иста ствар да то одмах пријаве”, каже се у приопћењу што га је потписао предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко.

Случај истражује сплитски одјел Криминалистичко обавјештајна службе (КОС). Он је основан 2019. године и бави се искључиво кибернетичким криминалитетом и дигиталном форензиком.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси