Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Наставља се хајка на српске новинаре у БХРТ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

16. 03. 2022.

Аутор: Д. Станишић Извор: Политика

Наставља се хајка на српске новинаре у БХРТ

Не престаје хајка на новинаре српске националности у Јавном радио-телевизијском сервису БХРТ у Сарајеву, у којем, међу укупно 930 запослених, има само педесетак Срба. Након што је почетком овог месеца отказ у тој медијској кући добило девет новинара из Републике Српске, наводно због тешке финансијске ситуације, под притиском сарајевске јавности нашла се и Пејка Медић, директорка БХ Радија. Путем друштвених мрежа њој су, што, нажалост, није и први пут, упућене бројне претње, увреде, па чак и позив на њено убиство

Претеће поруке су Медићевој стигле након што је обелодањен њен сусрет 2. марта у Источном Сарајеву са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, с којим је разговарала о „статусу српских кадрова у БХРТ-у”. 

„Није ово ништа ново. Већ годинама трпим претње убиством, пребијањем и силовањем. Сваки пут сам то пријављивала полицији. Тражила сам и реакцију правосуђа, али ни с те стране није било адекватног одговора. Онима који покушавају да ме застраше поручујем да им то неће поћи за руком, наставићу да професионално обављам свој посао, као што га обављам већ четири и по године. Наставићу да говорим истину, јер слобода мишљења и истина немају цену”, рекла је Медићева за „Политику”, уз напомену да јој ипак није свеједно да одлази у Сарајево након најновијих претњи, које су, каже, „крајње монструозне”. 

Из сарајевских политичких кругова нема реакције на континуирани прогон српских новинара у јавном сервису свих грађана БиХ, у чијем финансирању учествују и Срби из Републике Српске. У заштиту Медићеве и девет њених младих колега којима су откази, случајно или не, уручени баш на дан обележавања „независности” БиХ (1. март), није стало ни Удружење БиХ новинари. 

Пре три године на мети сарајевске јавности и појединих представника бошњачке политике који сматрају да Срби немају шта да траже у Сарајеву био је и Марко Радоја, тадашњи главни и одговорни уредник Информативног програма БХРТ. И он је, након што је прво неосновано оптужен да је наводно забранио да водитељи носе на реверу цвет Сребренице, доживео најстрашније претње, међу којима и претње смрћу. Поднео је оставку, а потом напустио Сарајево и отишао у Београд. 

Половином прошле године директор БХРТ Белмин Карамехмедовић суспендовао је водитељку и уредницу програма Зорицу Јерговић и Гордану Драгутиновић Мутић због објављене вести у којој је Армија БиХ названа такозваном.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

18.03.

2022.

Neko ko zna [нерегистровани] у 00:33

Nije istina

Apsolutno netacno. Gdji Medic koja je direktor sektora BHR 1 istice mandat, sva hajka je licno njen scenario da bi preko politike dobila drugi mandat i prikazala se kao zrtva. Razlog je visoka plata koju dobija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси