Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Медијска незаступљеност националних мањина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

14. 03. 2022.

Аутор: srbi.hr Извор: srbi.hr

Медијска незаступљеност националних мањина

Савет за националне мањине Владе Републике Хрватске одржао је састанак са представницима ХРТ-а због недовољно програма намењених информисању националних мањина.

Недовољна заступљеност програма намењених информисању припадника националних мањина у укупном програму Хрватске радиотелевизије била је повод и тема састанка  представника Савета за националне мањине и Хрватске радио телевизије одржаног 24. фебруара у просторијама ХРТ-а. Делегацију Савета за националне мањине предвођену председником Александром Толнауером, чинили су још и чланица Савета и заступница српске националне мањине у Хрватском сабору Драгана Јецков, саборски заступник мађарске националне мањине Роберт Јанковић и саветница у Влади Данијела Комадина. Испред Хрватске радиотелевизије састанку су присуствовали генерални директор Роберт Швеб, директорка Пословне јединице Програм Марија Немчић, помоћник директора Ренато Кунић, те уреднице и водитељке емисије Призма Даниела Драштата и Сања Плеша.

Недовољна заступљеност националних мањина у програмима Хрватске радиотелевизије документована је у Извјештају ХРТ-а о произведеним, супроизведеним и објављеним програмима намењеним информисању припадника националних мањина у 2019. и 2020. години. Према подацима из овог документа ХРТ је у 2019. години објавила 5673 минуте и 13 секунди садржаја намењеног припадницима мањина односно 1.079% од укупно емитованог програма. Док је у 2020. години објавила је 5494 минуте и 14 секунди садржаја намењеног припадницима мањина односно 1.045% од укупно емитованог програма што представља пад заступљености у односу на 2019. годину.

– Из извештаја ХРТ-а који се редовно  налазе пред Саветом за националне мањине РХ, видљиви су   поражавајући подаци. Ту се наравно, ради о две емисије које су посвећене националним мањинама на ХРТ-у на укупно пет канала који постоје. Као позитиван пример, можда и смерница за поступање, свакако може послужити Радио-телевизија Војводине, која је један од два јавна сервиса у Републици Србији. Наиме, још је 2010. основана мањинска редакција на хрватском језику. На другом програму Радио-телевизије Војводине емитује се информативна емисија Дневник на хрватском језику, од понедељка до суботе у термину од 17,45 часова. На РТВ-у на хрватском језику се недељом емитује емисија „Изравно“, говори о актуелним друштвеним и политичким темама, док се емисија „Светионик“ у чијем су жаришту теме из културе, емитује у термину 16,30. Овакве светле примере заступљености припадника националних мањина у медијима поздрављамо и настојаћемо да се залажемо за реципроцитет и код нас, јер је то важно за релаксирање међунационалних односа, важно је за сензибилизовање јавности о негативним последицама све учесталијег говора мржње у медијима према Србима и Ромима као и за смањење предрасуда и стереотипа о нама. Уколико у томе направимо бар један искорак, биће то добар почетак интегришућег медијског модела – изјавила је саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков.

Договорено је формирање радне групе која ће се бавити проблемима у односу медија и националних мањина

На састанку одржаном у просторијама ХРТ-а расправљало се о обвези обраде мањинских тема у програмима за општу популацију, информисању на језицима националних мањина, оснивању редакције за националне мањине, проблему изостанка едукације уредничког и новинарског кадра који би се бавио искључиво мањинским питањима, кадровске непопуњености, те о обавези обраде мањинских тема у свим програмима Хрватске радиотелевизије како би се избегао гетоизацијски ефекат обрадом мањинских тема у само две емисије.

– Из перспективе националних мањина, улога медија је од пресудног значаја за промоцију  равноправности националних мањина, стварање међусобне толеранције и очување културног и духовног идентитета припадника националних мањина. Обавеза је јавних медија да у складу с програмским начелима доприносе таквој промоцији и поштовању основних људских права и слобода, разумевању и поштивању различитости. Уставни закон о правима националних мањина, Закон о ХРТ-у те уговор потписан с Владом, обавезује ХРТ да производи, супроизводи и објављује програме намењене информисању припадника националних мањина у РХ на језицима националних мањина, укључујући и програме за децу на језицима припадника националних мањина. Све ове чињенице истакнуте су на заједничком састанку – наглашава Јецков.

На састанку између представника Савета и ХРТ-а договорено  је формирање заједничке радне групе која би се бавила питањима будућег уговора Хрватске радиотелевизије с Владом Републике Хрватске за период од 2023. до 2026. године, затим формирања мањинске редакције и спољне продукције мањинског садржаја. Радна група с радом би започела у марту те би предлог Уговора у јавну расправу био упућен у априлу 2022. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси