Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  УНИЦЕФ: Смјернице за извјештавање о дјеци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

11. 03. 2022.

Аутор: media.ba Извор: media.ba

УНИЦЕФ: Смјернице за извјештавање о дјеци

УНИЦЕФ у Босни и Херцеговини позива све медије и новинаре да се придржавају смјерница етичког извјештавања о дјеци, посебно када извјештавају о избјеглицама и расељеним особама, које су биле присиљене напустити области погођене ратом, а међу којима је велики број дјеце

Медији би морали преузети улогу чувара права дјеце, те бити водећи заговорници најбољег интереса сваког дјетета, подсјећају из те организације. Из тог разлога су подијелили смјернице које могу да помогну новинарима да задовоље интерес јавности, без угрожавања права дјетета.

У принципима етичког извјештавања о дјеци наведене су сљедеће смјернице:

Дигнитет и права дјетета морају се поштовати у свим околностима.

У извјештавању о дјеци, специјална пажња треба бити посвећена праву сваког дјетета на приватност и повјерљивост, како би се чули њихови ставови, како би им се омогућило да учествују у одлучивању о свему што их се тиче и како би били заштићени од повреде и одмазде.

Најбољи интерес сваког дјетета је изнад свега, укључујући и залагање за дјечија права и промоцију дјечијих права.

Код одлучивања о најбољем интересу дјетета, право дјеце да се њихова мишљења узму у обзир биће у складу са њиховим годинама и зрелошћу.

Треба консултовати дјететове најближе о могућим политичким, социјалним и културалним посљедицама, код припреме сваког извјештаја.

Не објављивати причу која би могла довести дјецу, њихову браћу или сестре или вршњаке у ризик, ако се открију идентитети, чак и ако су измијењени, сакривени или ако нису објављени.

УНИЦЕФ наводи и принципе интервјуисања дјеце:

Не чинити штету било којем дјетету; избјегавати питања, ставове или коментаре који су осуђујући, безобзирни према културалним вриједностима, а дјецу доводе у опасност или их излажу увредама, или ако ће реактивирати дјечију бол или патњу због трауматичних догађаја.

Не вршити дискриминацију у одабиру дјеце за интервју, ради њиховог спола, расе, религије, статуса, образовања или физичких способности.

 Не тражити од дјеце да кажу нешто или да учествују у причи која није дио њиховог личног искуства.

Побрините се да дијете или старатељ знају да се прича са репортером. Објасните сврху интервјуа и предвиђену намјену.

Прибавите одобрење од старатеља за све интервјуе, снимање и, кад је то могуће, за документарне фотографије. Када је могуће и прикладно, дозвола би требала бити писана. Дозвола мора бити прибављена у околностима које ће осигурати да дијете и старатељ нису ни на који начин присиљени и да они разумију да су дио приче која би могла бити објављена и локално и глобално.

Обратити пажњу гдје и како је дијете интервјуисано. Ограничити број присутних, као и број фотографа. Покушати осигурати да је дјеци угодно и да су у стању испричати своју причу без притисака, укључујући и притиске новинара.

Потврдити тачност свега што дијете има да каже, било са другом дјецом или одраслима, најбоље са обома.

Када сте у сумњи да ли је дијете под ризиком, направите извјештај о генералној ситуацији радије него причу о специфичном дјетету, без обзира на то колико се прича чини атрактивна.

Комплетне смјернице УНИЦЕФ-а о извјештавању о дјеци можете пронаћи на овом линку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси