Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  EFJ позива на отварање регистра твртки и откривање података о стварном власништву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 03. 2022.

Аутор: EFJ Извор: ХНД

EFJ позива на отварање регистра твртки и откривање података о стварном власништву

Еуропска федерација новинара (EFJ) придружила се организацији Access Info Europe и скупини од 125 новинара који се транспарентно боре против корупције и траже отворене податке према организацијама позивајући институције Еуропске уније и државе чланице да хитно дјелују како би отвориле регистре твртки и податке о стварним власништвима широм Европске уније учиниле доступним јавности, што сматрају кључним за разоткривање прикривене имовине и новца руских олигарха у ЕУ, приопћили су из EFJ-а

– Дубоко смо ужаснути Путиновим упадом у Украјину и кршењем владавине права, људских права и државног суверенитета. Подржавамо Европску унију у заједничком заузимању чврстог става за обрану демокрације и наших заједничких вриједности. Наметнуте санкције, замрзавање имовине, ометање финанцијских трансакција и затварање финанцијских тржишта, чији су циљ руски олигарси, пословни људи и твртке које подржавају или профитирају од Путиновог режима, важан су корак. Ипак, да би се те санкције учинковито проводиле, потребно је успоставити снажан и транспарентан сустав разоткривања стварног власништва. Штовише, потребна нам је та транспарентност како бисмо спријечили да се прљави новац угради у наша господарства у будућности, наводе из EFJ-а.

Европска унија похваљена је због свог напретка у сузбијању злоупорабе анонимних твртки, посебице усвајањем Директиве о отвореним подацима из 2019., која позива да информације о власништву твртке буду слободно доступне у формату отворених података. Стога је забрињавајуће што Повјеренство још није донијело Проведбени закон који би требао точно одредити које информације о тврткама и на који начин морају бити објављене. То значи да државе чланице немају смјернице о томе како отворити регистре својих твртки, што заправо блокира транспарентност власништва подузећа у цијелој ЕУ. То изравно подрива преданост транспарентности коју су договориле државе чланице у Вијећу и заступници у Парламенту.

Што се тиче транспарентности стварног власништва, ЕУ је направио искорак усвајањем 2018. 5. директиве против прања новца, која захтијева стварање јавно доступних регистара стварног власништва. У стварности, државе чланице не дјелују, а неке тек требају успоставити те регистре. Тамо гдје су ови регистри успостављени, често постоје препреке за јавни приступ.

Резултат је да новинари, цивилно друштво, пословни субјекти, па чак и прекогранични органи за провођење закона не могу приступити подацима који су им потребни. Управо сада, то значи да је тешко добити информације кључне за откривање и истрагу твртки и имовине повезаних с Путиновим режимом. Недостатак транспарентности власништва над тврткама оно је што је омогућило олигарсима да сакрију и перу свој новац, што је резултирало купњом имовине и политичким утјецајем унутар ЕУ.

-Знамо што треба учинити и потребан нам је снажан и робустан сустав транспарентности пословања твртки и стварног власништва у ЕУ. Данска, Латвија, УК и Украјина показале су нам да је отварање регистара твртки и стварног власништва могуће. Наше вријеме за дјеловање пролази, дјелујмо сада док не буде прекасно, позивају из EFJ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси