Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ЕУ очекује од Црне Горе да забрани емитовање РТ и Спутњика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 03. 2022.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Н1

ЕУ очекује од Црне Горе да забрани емитовање РТ и Спутњика

Европска унија очекује од владе у Црној Гори да спроведе санкције које се тичу забране емитовања Russia Today и Спутника

„Подстичемо Владу да предузме неопходне кораке, како би обезбедила правни основ за надлежне националне органе, укључујуц́и АЕМ, да буду у стању да донесу неопходне одлуке“, наводи се у писаном одговору који су званичници ЕУ доставили медијима, преноси Радио Слободна Европа.

У писаном одговору се потврђује да су Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, као и црногорски национални регулатор за радиодифузију АЕМ, изразили спремност да спроведу санкције ЕУ против РТ-Russia Today и Спутњика, у складу са важећим националним правним процедурама.

Поздрављајући ову одлуку надлежних органа, бриселски званичници подсећају да је то у потпуности у складу са "доследним стопостотним рекордом усклађености Црне Горе са санкцијама ЕУ" и европске заједничке спољне и безбедносне политике, те јасним ставом у корист поштовања међународног права и стабилности у Европи.

Ова бриселска реакција долази након што Влада Црне Горе још није донела одлуку да обустави дистрибуцију руских медија Russia Today и Спутњик у држави, без обзира на одлуке АЕМ да делује у складу са европским одлукама.

Агенција за електронске медије, као надлежно регулаторно тело за прекид емитовања сигнала кабловских ТВ канала, претходно је саопштило да не може забранити емитовања тих канала у Црној Гори без одлуке Владе.

Европска унија је 2. марта обуставила дистрибуцију руских медија Russia Today и Спутњик. Сматра се да су та два руска медија у функцији ширења дезинформација и манипулација информацијама.

Црна Гора је до сада у потпуности усклађивала своју спољну политику са политикама ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси