Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ДНС: Именовање одговорне уреднице информативног програма ТВ Словенија је незаконито
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

08. 03. 2022.

Аутор: novinar.com Извор: ХНД

ДНС: Именовање одговорне уреднице информативног програма ТВ Словенија је незаконито

Друштво новинара Словеније (ДНС) дало је потпору креаторима програма РТВ Словенија, а посебно уредништву Информативног програма ТВ Словеније у настојању да очувају уређивачку неовисност и професионални интегритет. Посљедњи контроверзни потез главног равнатеља је незаконито именовање Јадранке Реберник, главне уреднице Информативног програма ТВ Словеније, приопћили су из ДНС-а.

Како се наводи главни равнатељ није поштивао одредбе Закона о РТВ Словенија које прописују да уредништво има право именовати свог кандидата ако кандидат за равнатеља ТВ Словеније не добије потпору уредништва.

-Након проведене процедуре, програмско вијеће мора одлучити о кандидатима прије именовања. Главну уредницу, која није добила уређивачку подршку, равнатељица је именовала мимо прописане процедуре, па је њезино именовање протузаконито. Чињеница да је поступак именовања главног уредника био незаконит не може се накнадно отклонити нити очитовањем програмског вијећа о кандидату који је добио потпору уредништва. Како је главни равнатељ одлуком већ именовао главног уредника, именовање је незаконито и позив се мора поновити, сматрају у ДНС те додају како траже да се утврди одговорност главног равнатеља РТВ Словеније, који је одговоран за "законитост рада јавног сервиса РТВ Словенија" сукладно чланку 43. Статута РТВ Словеније.

-Чланак 48. Статута прописује да је разлог престанка мандата главног равнатеља ако не поступа у складу са законом и Статутом, не проводи одлуке РТВ Словеније Увјерени смо да увјети за разрјешење су испуњени, стога позивамо Програмски и Надзорни одбор да покрену поступак разрјешења. Одредбе медијског законодавства које дефинирају аутономију уредништва донесене су управо за ситуације у којима се уредништво противи именовању главног уредника. Главни уредник мора бити прва особа уредништва, а не задња особа управе, управе или у овом случају политике. Заједно с другим уредницима мора поставити зид између комерцијалних, политичких и других интереса власника медија или оснивача и уредништва, закључују у свом приопћењу из ДНС-а.   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси