Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Српски новинари остали без посла на јавном сервису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 03. 2022.

Аутор: Д. Станишић Извор: Политика

Српски новинари остали без посла на јавном сервису

Због наводно тешке финансијске ситуације у БХРТ-у у Сарајеву, јавном сервису свих грађана БиХ, отказ је добило, између осталих, и девет новинара из Републике Српске. Већина њих су млади људи који су новинарско знање стекли на Универзитету у Источном Сарајеву и који су у тој медијској кући радили око годину и по на основу уговора на одређено време, који им је, према изјавама неких од њих, продужаван на само месец дана, што није била пракса с другима

О генералном односу руководства БХРТ-а према кадровима српске националности сведоче и неки ранији случајеви, попут дисциплинских поступака с којима су се суочавали новинари српске националности, а више од тога чињеница да у РТВ дому у Сарајеву, према неким информацијама, има око 930 запослених, међу којима само тридесет четворо Срба. Након јучерашњих отказа младим новинарима из Републике Српске, остало их је још 25. 

Иначе, у БХРТ-у никада није поштована уставом загарантована национална заступљеност (по 30 одсто из сваког конститутивног народа и 10 одсто осталих). Тренутно, међу 10 чланова колегијума БХ телевизије само је један Србин. Да ли је „цех” лошег пословања морало да плати девет новинара из Републике Српске? 

Генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић не одговара на позиве медија. О томе не жели да говори ни Рајко Радовановић, српски члан Управног обора те медијске куће, који је подржао „план финансијске стабилизације и консолидације”, иако му је било познато да ће по том плану трећина српских новинара остати без посла. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси