Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  SJ: Координисани сајбер напади на неколико онлајн медија у Албанији у претходна три дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

28. 01. 2022.

Аутор: НУНС Извор: НУНС

SJ: Координисани сајбер напади на неколико онлајн медија у Албанији у претходна три дана

Неки онлајн медији у Албанији (dosja.al /siri.net /faktor.al /SportEkpress / Lapsi.al/и други) пријавили су сајбер нападе почевши од понедељка, 24. јануара 2022. године, као што су: заустављање функционисања vеба, искључење сервера и друге проблеме у веси са њиховим дигиталним присуством

У свом реаговању они тврде да је ове сајбер нападе наводно наредио градоначелник Тиране Ерион Велиај. Ови медији објавили су аудио-снимак Велиаја где је он користио претње и псовке како би његов човек био изабран за шефа фудбалског савеза у Албанији. Они тврде да су ови сајбер напади повезани са њиховим сталним критикама Владе и градоначелника Велиаја. До сада је градоначелник Велиај потврдио да је аудио снимак аутентичан, али није дао изјаву у вези са сајбер нападима.

SafeJournalists мрежа обратила се 27. јануара координаторима за приступ информацијама Тужилаштва и Управе полиције у Албанији са питањем да ли је покренута истрага, али надлежни органи за сада нису дали одговоре.

Блерјана Бино, истраживач SafeJournalists у Албанији, изјавила је да је „Дигитална безбедност онлајн медија и њиховог особља кључна. За медије је важно да пријаве ове нападе властима, које, с друге стране, морају осигурати одговарајућу истрагу и транспарентност. Такође је важно развијати капацитете медија и инфраструктуру у смислу дигиталне безбедности.”

Мрежа SafeJournalists, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, је веома забринута због ових напада који су изгледа веома добро координисани. Позивамо надлежне органе да покрену брзу и свеобухватну истрагу о свим нападима који су се десили у претходних неколико дана. Веома је важно истражити ко стоји иза ових напада и евентуално отклонити сумњу коју медији тренутно усмеравају на градоначелника Ериону Велиају. Очекујемо потпуну транспарентност истраге и праћење конкретних мера које треба предузети.

Мрежа SafeJournalists, ће о овом случају обавестити све релевантне националне и међународне заинтересоване организације и институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси