Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  СЈ: Хрватском новинару Драги Хедлу претио супруг ухапшене бивше министарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

12. 11. 2021.

Аутор: Н1 Извор: Н1

СЈ: Хрватском новинару Драги Хедлу претио супруг ухапшене бивше министарке

Мрежа SafeJournalists (СЈ) осудила је претње које је новинару Драги Хендлу упутио супруг бивше хрватске министарке, која је у среду ухапшена због сумње да је извршила малверзације са новцем ЕУ фондова. Мрежа новинара наводи да ће о овом случају обавестити све релевантне домаће и међународне актере

У акцији канцеларије европског јавног тужиоца у Републици Хрватској, полиција је током јутра 10. новембра ухапсила бившу министарку регионалног развоја и фондова Европске Уније Габријелу Жалац, због афере “Software” и сумње на учешће у превари у Министарству регионалног развоја и фондова ЕУ-а. Новинари су се након хапшења окупили испред куће Жалац у Винковцима, док је полиција обављала претрагу куће и два аутомобила испред куће бивше министарке. Супруг ухапшене, Марио Жалац појавио се испред куће и почео довикивати новинарима: “Хвала вам свима!”, након чега се посебно обратио новинару Драги Хедлу речима: “Господине Хедл, како сте? Знам све о вама, Хедл! Запалите свећу за Дан свих Светих”. Након тих речи, кренуо је и физички према новинарима, али га је полиција у томе спречила, наводи се у саопштењу мреже СафеЈоурналист.

Како се додаје, ово није први пут да је новинар Хедл нападнут због свог посла; он сам каже да су му овакве претње већ постале „уобичајена ствар“, те да је и недавно добио сличне претње и увреде.

Драго Хедл, како се наводи, није ништа пријавио полицији и каже да су он и његов колега непланирано отишли у Винковце, када су сазнали што се тамо догађа. Испред куће бивше министарке Жалац затекли су новинаре многих медија, но супруг бивше министарке се само Хедлу обратио именом и презименом. „Ја тог човека никад раније нисам видео нити сам с њим разговарао“, рекао је Хедл и додао: „Ја сам о његовој супрузи написао можда само један текст, више су се том тематиком бавиле друге колеге и не знам зашто се он фиксирао на мене.“

На наш упит како се осећа сада, Хедл је одговорио: „Ја сам навикао на такве ствари али не могу рећи да сам индиферентан; човека такве претње узнемире, кад вам неко каже да зна све о вама и да запалите свећу за Дан свих Светих, зна се шта то метафорички значи.“

Хрвоје Зовко, председник Хрватског новинарског друштва, згрожен је нападом. “Ове и сличне претње су апсолутно неприхватљиве и за сваку су осуду”, рекао је Зовко и додао: “Молимо највише представнике Републике Хрватске да такве претње и нападе јасно и недвосмислено осуде“, каже он, преноси се у саопштењу.

Мрежа SafeJournalists, која окупља више од 8200 медијских професионалаца на западном Балкану, придружује се свом члану Хрватском новинарском друштву у осуди ових претњи. Тражимо од институција да заштите новинаре, као и да јавно осуде овакве претње новинарима, наводи се.

Мрежа СафеЈоурналистс о овом ће случају, како се додаје, обавестити све релевантне домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана, истиче се у саопштењу које су потписали  Удружење новинара Македоније, Удружење новинара Косова, Удружење БХ новинари, Хрватско новинарско друштво, Независно удружење новинара Србије и Синдикат медија Црне Горе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси