Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинарка суткињи мора платити огроман новац. ХНД: Пресуда је скандалозна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 11. 2021.

Аутор: Хина Извор: www.index.hr

Новинарка суткињи мора платити огроман новац. ХНД: Пресуда је скандалозна

Хрватско новинарско друштво поручило је да је пресуда новинарки Даворки Блажевић, која због повреде части и угледа суткињи Врховног суда Сенки Кларић Барановић мора платити 75.000 куна одштете и трошкове поступка, скандалозна и представља удар на новинарску професију

„Пресуда против колегице Блажевић, уз коју ХНД чврсто стоји, још једном показује манипулацију закона, при чему су ‘душевне боли’ постале уносан посао на штету оних који раде у интересу јавности“, рекао је у приопћењу предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко.

Упозорио је и да је Хрватска у еуропским оквирима препозната као најпроблематичнија земља када је ријеч о SLAPP тужбама те поручио да ХНД неће одустати од захтјева да се декриминализирају сва дјела против части и угледа.

„Овакве пресуде уједно значе и наставак застрашивања и у коначници финанцијског уништења новинара“, истакнуо је Зовко.

Ради се о поновљеном поступку који је против новинарке Блажевић покренула суткиња Кларић Барановић због чланка објављеног 2015. на порталу Tris.com, у којему је новинарка коментирала одлуку Врховног суда у случају Фими Медиа, наводи се у приопћењу ХНД-а.

Блажевић је оцијенила да је та пресуда класично дисциплинирање критичког новинарства, ушуткавање новинара високим новчаним казнама, али и јасна порука медијима да се о суцима не смије критички говорити јер су недодирљиви.

„Пресуда је бесрамна, неправедна, цензорска и на трагу најригиднијих недемократских сустава“, поручила је.

Истакнула је како је нова пресуда, без икаквих нових доказа који би били изведени на суду, потпуно супротна од претходне у којој је ослобођена кривње.

„А сад се од мене тражи 75 тисућа куна за „душевне боли“ и плус трошкови поступка, укупно преко сто тисућа куна! Што то наши судови раде? Како су могућа тако велика одступања?“ упитала је Блажевић у изјави ХНД-у.

Из ХНД-а истичу да је суткиња од новинарке тражила и још повећи износ од укупно 150 тисућа куна одштете, али је суд одбио дио тужбеног захтјева у износу од 75.000 куна као неоснован. Подсјећају да се ради о поновљеном суђењу, након што је Жупанијски суд у Загребу укинуо првоступањско рјешење и предмет вратио суду у Шибенику на поновни поступак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси