Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  РАК издао налог за гашење предајника БН ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 09. 2021.

Извор: Цензоловка/ Медијацентар Сарајево

РАК издао налог за гашење предајника БН ТВ

Регулаторна агенција за комуникације БиХ издала је налог за гашење предајника неколико телевизија међу којима је и РТВБН.

Разлоге за гашење предајника РАК БиХ је образложио 2. јула, када су из ове државне агенције објаснили да је то међународна обавеза БиХ.

“Поводом различитих тумачења информације о захтјеву хрватске регулаторне администрације (ХАКОМ) да се, због увођења 5Г приступне мреже, од 1. јула до 31. децембра ове године сукцесивно гасе аналогни предајници које користе ТВ станице у БиХ, Регулаторна агенција за комуникације (Агенција) даје детаљније појашњење:

Према Закону о комуникацијама и ратификованим међународним споразумима, обавеза Агенције је међународна координација фреквентних ресурса и технички мониторинг спектра, као и управљање и надзор над радио-фреквентним спектром БиХ као националним ресурсом, кроз координацију са регулаторним администрацијама у региону, Европи и свијету. Агенција је дужна да, по међународно усаглашеној и важећој процедури, уклања штетне сметње које настају у сусједним земљама због дјеловања предајника из БиХ, и не постоји било каква алтернатива овој активности која је обавезујућа за сва регулаторна тијела у свијету, према стандардима и прописима Међународне уније за телекомуникације (ИТУ). Исто се односи и на сметње из сусједних земаља које узрокују проблеме на територији БиХ”, навели су тада из РАК-а БиХ.

Ова одлука БН телевизију оставиће без 50% земаљског сигнала, а уредништво ове куће сматра да се ради о политичкој одлуци чији је циљ гашење ове телевизије.

“БН ТВ приморана је да 1. септембра искључи предајнике у Новом Граду, Оџаку и Зворнику, а од 1. октобра то мора да уради и у Бијељини, Добоју и на Козари. Крајем године БН ТВ предајнике мора искључити и у Бољаницу, Теслићу, Новом Горазду. Овим гашењем до краја године БН ТВ остаје без 50% земаљског сигнала”, саопштили су из ове медијске куће.

Сматрају да је ова одлука посљедица раније изјаве предсједника СНСД-а и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика: “БН Телевизија је антисрпска телевизија и народ против њих треба нешто да предузме. То је једна морбидна структура коју треба одмах зауставити.”

Због Одлуке о гашењу пријемника, Парламентарна скупштина БиХ на засједању 7. јула донијела је одлуку:

“Налаже се РАК-у и јавним сервисима да се телевизијама чији се предајници гасе обезбиједи несметан рад путем дигиталног МUX-а А, на исти начин како су то урадиле 2015. и 2016. године остале европске земље, укључујући и земље у региону – Србију, Хрватску,  Македонију и Црну Гору“.

БН телевизија је, како наводе, у међувремену упутила два дописа РТРС-у са уредном доставницом и доказом да су исте запримили, али до овог тренутка ни на један допис одговора није било.

“Одговор је добио АТВ, не само у писаној форми него је ‘експресно’ у ХД формату укључен у MUX А на Козари и то ни мање ни више него на позицију број 1”, наводе из БН телевизије додајући да је АТВ добио улазак у МUX A на позицију 1 у ХД формату, док БН ТВ није укључен у МУX А.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси