Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Нема велике разлике између српских и хрватских режимских медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

13. 08. 2021.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Цвијетин Миливојевић анализира за Данас како извештавају гласила из суседних земаља о председнику Србије

Нема велике разлике између српских и хрватских режимских медија

Режимски медији у земљама региона приликом извештавања о председнику Вучићу раде по истом принципу као и домаћи режимски медији – праве од лидера архинепријатеље и симбол целе државе, истиче маркетиншки стручњак Цвијетин Миливојевић за Данас анализирајући најновије натписе о српском председнику у регионалним медијима.

Режимски медиј у овом случају била би државна телевизија Хрватске која је известила о томе да „Вучић оптужује земље региона за лажирање броја заражених“.

Хрватска радио-телевизија (ХРТ) пренела је део обраћања председника Србије Александра Вучића за, како су је они окарактерисали, „комерцијалну провладину телевизију Пинк“, наглашавајући да Вучић оптужује земље региона да фингирају бројеве новозаражених. ХРТ је истакао и да се „србијански председник није притом позвао на било какве изворе, нити навео откуда му такав увид“.

Политички аналитичар и маркетиншки стручњак Цвијетин Миливојевић каже за Данас да, иако су српске власти те које су лажирале бројеве заражених у више наврата од почетка пандемије, у овом конкретном случају сматра да је ово „једна од ретких прилика када је Вучић у праву“, али да свакако медији то користе у сврхе које одговарају онима који њима управљају.

Иако сада добија критике хрватских медија, раније током ове године Вучић је у појединим хрватским гласилима био позитивно конотиран због начина на који се носио са кризом корона вируса.

Тако је у априлу ове године загребачки Вечерњи лист писао да се „Вучић потврдио као лидер региона“ јер је омогућио вакцинацију и за грађане Хрватске и других земаља у окружењу што тамошњи лидери нису успели. Ипак, ово је ретка прилика да је Вечерњи лист позитивно писао о Вучићу јер се углавном до тада он налазио у улози „архенепријатеља“ власти и државе, о чему детаљније говори Миливојевић.

Миливојевић истиче да када анализирамо начин на који се председник Вучић појављује у страним медијима – можемо повући паралеле са начином на који домаћи медији, посебно они режимски, третирају лидере земаља у окружењу – као непријатеље и политичке противнике.

– Могуће је повући паралелу између онога како Вучића перципирају режимски медији у суседним земљама, пре свега у земљама бивше Југославије, и како га са друге стране приказују ови слободни или како их него назива „опозициони“ медији. То су потпуно различити прилази – нагласио је Миливојевић.

Он истиче и да се често у медијима у региону може видети нека врста „костура“ по коме се заправо скицирају текстови и прилози и у режимским медијима у Србији.

– Ту је онај са друге стране заправо архинепријатељ и ствар се исувише појединостављује. Када они напишу Вучић испада да мисле на Србију и српски народ, у том смислу нема велике разлике између режимских медија у Хрватској и Србији. Разлика је на унутрашњем плану јер су медији у Хрватској много демократичнији и пажљивији у односу према њиховој домаћој опозицији за разлику од ових овде. Када је реч о погледу преко комшијске тарабе, нема много разлике, нагласио је Миливојевић.

За медије региона одговарао и на „тешка питања“

Пажњу медија у региону посебно су привлачили интервјуи које је српски председник Александар Вучић дао за хрватске и босанске медије током ове године, и то за незвисне медије где је морао да одговара на „тежа“ питања него што су она која му постављају домаћи новинари.

Један од њих био је интервју за хрватску телевизију РТЛ, што је најављено као први интервју за неки хрватски медиј после три године. Овај разговор Вучић је искористио да се похвали за резултате постигнуте у борби са пандемијом али са знатно мање успеха је говорио о затегнутим политичким односима две земље. Други интервју је био за сарајевску „Фаце ТВ“ који је водио власник ове телевизије и познати новинар Сенад Хаџифејзовић а одјекнуо је због питања које је новинар поставио у најави „Александре Вучићу, да ли си пуцао на Сарајево“.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.08.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 16:44

Opismenite se!

Krajnje je vreme da bar novinari prave razliku izmešu "napisa" i "naTpisa".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси