Насловна  |  Актуелно  |  Путовање кроз историју српске штампе  |  Из историје београдске штампе  |  Београдске Општинске новине 1932. године – сви бројеви посвећени урбанистичком развоју Београда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Из историје београдске штампе

28. 12. 2022.

Аутор: А.М Извор: УНС

Београдске Општинске новине 1932. године – сви бројеви посвећени урбанистичком развоју Београда

Слободан Видаковић, на месту уредника Општинских новина био је од 1930. до 1936. године, а према речима саговорница Удружења новинара Србије (УНС) социјалне теме о животу и раду Београђана у међуратном периоду и текстови о архитектонском и урбанистичком развоју у престоници обележиле су издања овог листа под његовим уредништвом.

Доласком Видаковића на место уредника, Општинске новине добијају потпуно нови карактер, а теме о којима се писало односиле су се на свакодневни живот Београђана, здравље, услове становања у престоници, комуналне  проблеме као и развој самог града, рекла је за УНС архитекта и виши научни сарадник у Географском институту Злата Вуксановић Мацура.

 „Седми и осми број издања Општинских новина из 1933. године у потпуности су били посвећени условима становања у Београду у међуратном периоду“, рекла је Мацура.

По њеним речима, уредништво Општинских новина, у једном теренском истраживању,обишло је велики број станова да би видели у каквим условима живе и о томе су писали.

У београдским Општинским новинама писало се и Железничкој колонији о којој данас мало зна.

„Железничка колонија је била важна, можда не као чиновничка и професорка, али је такође говорила о неким тенденцијама које су постојале у урбанизму, као што је концепт вртног града о коме се пише у београдским Општинским новинама“, рекла је научна сарадница на Одељењу за историју уметности на Филозофском факултету у Београду Владана Путник Прица и додала да то сведочи да су постојала сазнања о иностраним, урбанистичким концептима како се граде нова насеља, нарочита радничка.

Сва издања Општинских новина 1932. године била су посвећена архитекстонском развоју у Београду, а у дванаестом децембарском броју овог листа објављена је анкета посвећена архитектури у Београду, у којој су архитекте, инжењери и урбанисти дали мишљења у ком правцу треба да се креће београдска архитектура, рекла је Прица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси