Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  БИРН: Велики број приватизованих медија више не постоји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

28. 03. 2018.

Аутор: Бета Извор: Н1

БИРН: Велики број приватизованих медија више не постоји

Велики број медија који су приватизовани у последње три године данас не постоји због поништавања уговора или покретања стечаја, показују подаци Министарства привреде Србије, пренео је БИРН.

Од укупно 34 медија у Србији чији су оснивачи јединице локалне самоуправе и који су успешно приватизовани до 31. октобра 2015. године, што је рок одређен Законом о изменама Закона о јавном информисању и медијима, скоро сваки пети медиј је раскинуо уговор о приватизацији.

Од 16 таквих медија који у том року нису успели да се приватизују против половине је покренут стечајни поступак, показују подаци Министарства достављени БИРН-у.

Расподела капитала запосленима и бившим запосленима без накнаде у неприватизованим медијима извршена је за 15 издавача медија.

"Надамо се да ће нова Медијска стратегија узети у обзир ове податке и да неће ићи у правцу повећања државног утицаја на медије, већ да ће наћи друге модалитете јавних политика којима ће штити јавни интерес у области јавног информисања", река је координаторка програма БИРН-а Тања Максић.

Конзорцијум БИРН-а, НУНС-а и Фондације Славко Ћурувија спроводи истраживање транспарентности начина финансирања медија које је део трогодишњег пројекта "Јавни новац за јавни интерес".

Цео текст "Приватизација медија: поништени уговори и медији у стечају" на сајту

kazitrazi.rs.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

29.03.

2018.

Saša Todorović [нерегистровани] у 11:57

JIP "Knjaževac"

Tako je decembra 2007. godine knjaževačka RTV „uspešno“ privatizovana, a već početkom 2009. gubi dozvolu za emitovanje TV programa. Uskoro je raskinut i Ugovor o privatizaciji, a zatim je izgubljena i dozvola za emitovanje radio programa. Medij je, konačno „upokojen“ 2010. godine!
Opširnije: https://knjazpress.wordpress.com/razno/radio-knjazevac-again/

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси