Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Случај Радоице Милосављевића и судбина медијских радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

06. 09. 2016.

Аутор: Н1 Извор: boom93.com

Случај Радоице Милосављевића и судбина медијских радника

Када су прошле године приватизовани локални медији у Србији, бизнисмен Радоица Милосављевић, купио је осам медија.

Данас, међутим, према подацима струковних удружења, најмање четири медија имају велике проблеме у раду, а да власник није показао интересовање за њих.

Узимајући у обзир тешку ситуацију у којој се налазе запослени у тим медијима, као и због сумњи да услове из уговора не поштује, из Удружења новинара Србије поручују да држава мора хитно да реагује и раскине спорне приватизације.

РТВ Крагујевац једно је од осам медија које је прошле године купио Радоица Милосављевић. Телевизија је сада пред колапсом. Иако је купопродајним уговором био дужан да исплаћује плате запосленима, али и да у развој телевизије у прве две године уложи 250.000 евра, то није учинио, тврде у синдикату и додају да је и рачун телевизије у блокади због дуга од више од осам милиона динара.

"Од почетка приватизације увек смо имали проблем с исплатама. Зато смо и штрајковали у априлу, дуговали су нам тада три зараде. Сада четири и по. Нема наговештаја да ће власник, иако смо му више пута слали дописе да смо у тешкој ситуацији, не постоје најаве да ће власник да уплати тај новац и да заустави евентуални раскид приватизације", рекао је Горан Антонијевић, председник синдиката "Независност" РТВ Крагујевац.

Радоица Милосављевић није одговарао на телефонске позиве Н1, али је за портал Инсајдер.нет изјавио да је испунио све обавезе из купопродајних уговора, за свих осам телевизија.

"Ја имам контроле и ревизорских кућа... и депозит који био предвиђен уговором. До сада све и на даље ће да буде испуњено, све што пише у уговору", рекао је Милосављевић.

У Удружењу новинара Србије имају другачије податке. Како наводе, два од осам медија које је Милосављевић купио не раде, а најмање два су у тешким финансијским проблемима.

"Он није улагао новац у те медије, а то је обавеза из уговора о купопродаји за извесна улагања. Дакле, дефинитивно сада би требало држава, и то је дужна по закону, да раскине те приватизације, јер се не поштују приватизациони уговори и да то уради што пре", наводи Нино Брајовић из УНС-а.

Две су могућности, додаје Брајовић – да се нађе нови купац или да се запосленима поделе бесплатне акције.

Дефинитивну одлуку о томе требало би да донесе Министарство привреде.

У УНС-у, међутим, додају да о односу те институције говори и њихов покушај да добију информације о будућности ТВ Врање.

"Од нас су тражили да им се обратимо писмом. Дакле, не ни мејлом, него писмом. Можете мислити колико ће то споро да траје", рекао је Брајовић.

Независно удружење новинара Србије упутило је захтев и Регулаторном телу за електронске медије да провери да ли сви медији које је купио Милосављевић, одржавају континуитет у производњи медијских садржаја.

РЕМ је дужан да сачини такав извештај и да га достави Министарству привреде које на основу тога процењује да ли Милосављевић поштује услове из купопродајног уговора, додају у НУНС-у

Из РЕМ-а и Министарства данас се нису оглашавали.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

09.09.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 08:42

koji su bre ovo

Ko je ovaj dileja koji kupuje medije po Srbiji?

Одговори
уто

06.09.

2016.

Dejan [нерегистровани] у 14:03

privredni kriminal

A zašto da li kontinuitet poštuje samo Radoica? A ostali tajkuni koji su kupili medije? Zar je njima dovoljna abolicija što su bliski NUNS-u?
Ovo je posao za privredni kriminal, koji mora da istraži kompletan postupak privatizacije ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси