Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Сви кругови пакла приватизације РТВ Трстеник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 06. 2016.

Аутор: С. Ш. Извор: УНС

Сви кругови пакла приватизације РТВ Трстеник

Међу 9 медија које су добили запослени без накнаде је и ТВ Трстеник. Решењем Министарства привреде четворо медијских радника постали су власници телевизије, иако се за уделе пријавило чак 19 садашњих и бивших радника овог медија. Директор РТВ Трстеник Јован Маринковић за УНС каже да је овај медиј у веома тешкој ситуацији, али не кривицом радника и руководства.

„Дуго смо чекали на Решење Министарства, иако смо сву документацију предали на време. Нисмо прекидали емитовање програма и нормално функционишемо, иако скоро годину дана немамо никаква примања од државе. Због тога смо направили дуг од 4 милиона динара, што је више и од вредности целог медија. Радници нису примили плате три месеца“, објашњава Маринковић.

Трстеник прошле године није расписивао конкурс за суфинансирање производње медијских садржаја, тако да им је и та могућност за побољшавање финансија измакла. Радио-телевизија Трстеник има 13 запослених, док је 17 узело отпремнине.

Већинска власница са 52 процента фирме, Аница Милетић је оптимистична.

„Имам 47 година, ко ће мене сад да запосли. И други запослени су у сличним проблемима. Ми немамо другу опцију осим да опстанемо, зато пробелеме не можемо трпати под тепих него морамо да их решавамо. Са осталим уделичарима, након регистрације, направићу план шта и како да радимо. Али свако од нас због мањка радника мора да ради минимално три посла“, додаје Милетић која је пре добијања удела била шефица маркетинга.

Подсетимо, РТВ Трстеник је била неуспешно приватизована у првом кругу приватизације.

Конзорцијум физичких лица чији је овлашћени представник био Владимир Стевановић излицитирао је највишу цену од 177.000 евра која је била шестоструко већа од почетне, али је неколико дана касније одустао од понуде.

У другом кругу конзорцијум запослених и грађана на челу са запосленим Александром Ђалићем излицитирао је износ од 121.000,00 евра, а затим одустао, као и другопласирани понуђач, јер нису могли да уплате излицитирани који је био петоструко већи од процењене вредности овог медија.

Потенцијални купац у оба круга приватизације ове медијске куће био је и Радоица Милосављевић као трећепласирани понуђач и који је тада изјавио за УНС да су „намерно хтели да га искључе и онемогуће му куповину овог медија, па су зато у оба круга лицитирали износе које нису могли да плате“.

Ипак, медиј који су добили четворо запослених, и поред свог ентузијазма , неће моћи да опстане  уколико Општина Трстеник настави са наопаком праксом нерасписивања конкурса та пројектно суфинасирање. У години која је претходила приватизацији, РТВ Трстеник је из буџета годишње добијала 28 милиона динара. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси