Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  РТВ Бор: Опстанак медија важнији од сталног запослења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

10. 06. 2016.

Аутор: С. Ш. Извор: УНС

РТВ Бор: Опстанак медија важнији од сталног запослења

РТВ Бор је након преноса капитала на запослене без накнаде, у Агенцији за привредне регистре 27. априла прешла у влсништво запослених. Они су се тада одлучили на необичан потез и сви су се, без разлике да ли су имали право на бесплатне уделе или не, одрекли уговора на неодређено време како би „мотивисали људе да раде“.

У овом регионалном медију источне Србије од 50 остало је још 34 новинара и медијских радника који су се, како кажу, због бољег пословања фирме одлучили да, уместо уговора на неодређено време, потпишу уговоре на годину дана.

„У решењу које смо добили од Министарства привреде нису била прецизирана наше обавезе према запосленима, имали смо само обавезу да раскинемо постојеће уговоре. У консултацији са правницима схватили смо да је решење да пређемо на уговор на одређено време за нас најбоље јер ћемо мотивисати људе да раде. Са друге стране, радницима су тим уговорима од годину дана загарантована сва права која су већ имали. Трудимо се да имамо минималне расходе. Морамо да схватимо да смо сад у тржишној утакмици, боримо се, правимо квантитативне и квалитативне анализе рада. Надам се да нећемо морати да смањимо број запослених, али ако се то деси, обећао сам имда ће им фирма гарантовати социјални програм иако више нису стално запослени“, објашњава УНС-у директор РТВ Бор Владан Нововић.

Овај медиј, како наводи Нововић, још од 2013. је орјентисан ка тржишту и нема регионалног конкуретна. Запослени поред својих свакодневних задужења помажу око писања пројеката, проналажења нових спонзора и маркетинга.

Уредница радио програма РТВ Бор Славица Томић каже да нико није желео да дође до приватизације, али су за њу били спремни.

„Вама ни уговор на неодређено време не пружа ништа ако не примате плату. Сад смо сви у истом кошу и мотив нам је да фирма опстане јер ћемо тако и ми опстати“, каже Славица Томић.

Новинар Дејан Ђорђевић сагласан је са њеним гледиштем и каже да су још од јула прошле године, када је престало државно финансирање, почели да се сналазе.

 „Данас се сваки човек у Србији боји од отказа, тако да и код нас нормално постоји страх, али се трудимо да до тога не дође“, додаје Ђорђевић.

Подсетимо, РТВ Бор скоро 50 година је хроничар и сведок догађаја у Бору и Тимочкој крајини. Радио Бор је почео да емитује програм 30. децембра 1969, а Телевизија Бор 10. маја 1993. године. РТВ Бор има и сајт са циљем да прошири круг гледалаца и слушалаца РТВ Бор и на просторе ван Тимочке крајине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси