Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

14. 05. 2016.

Аутор: И. Митић Извор: Вечерње новости

Опроштај од радија уз сузе

Радио Лесковац је престао да емитује програм и искључио предајник чиме је најстарији електронски медиј на југу Србије отишао у историју.

Такву одлуку је донео стечајни управник Слободан Аранђеловић, а после упозорења РАТЕЛ-а да ће у супротном морати да плате високе казне.

Сигнал је угашен у четвртак око поднева када се емитовала музика, а преосталих 11 запослених, од којих шесторо новинара, са својих радних места су отишли одуставши од намере да се на било који начин опросте од својих слушалаца.

- Било је предлога да се огласимо пре него што искључимо сигнал, али смо на крају одустали. Покупили смо торбе и изашли из зграде - рекао је један од новинара и нагласио да је крај радија обележила и покоја суза.

Никоме није било пријатно да стави тачку на традицију која траје 45 година, али су они који су то учинили рекли да се ради о законској обавези која мора да буде испуњена. Овом лесковачком радију није дозвољено да уђе у процес својинске трансформације јер је у тренутку када се правио биланс дуговао више од своје тржишне вредности.

Није помогла ни чињеница да су дугови за зараде запослених у међувремену измирени као ни намера локалне самоуправе да отпише 6,7 милиона динара обавеза према локалним јавним предузећима. Новинар Иванка Стојановић је дете ове медијске куће. У радију је од своје 15. године. Имала је прилику да бира, али му је деценијама остала верна.

- Ово је мој први, а не други дом. Све што сам о животу и новинарству научила потиче одавде. За све нас, који смо емотивци и професионалци ово је врло непријатно - казала је Иванка још у јулу прошле године.

Она је тада са још 18 колега отишла из радија уз социјални програм надлежног министарсгва, али су преостали запослени гајили наду да је опстанак овог медија ипак могућ. Међутим, наруку им није ишла ни чињеница да су власници зграде у којој је смештен радио затражили да им она у процесу реституције буде враћена.

Богата колекција плоча, архива програма, мноштво старих радио-уређаја и библиотека са око 400 књига, како је раније најављено, биће смештена у Народном музеју и Историјском архиву. Њима ће бити предата на бригу и чување јер се ради о материјалу који сведочи о вишедеценијској историји града.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси