Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  СИНОС и ПРОУНС: реформа за “реформисане” медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

07. 04. 2016.

Извор: СИНОС

СИНОС и ПРОУНС: реформа за “реформисане” медије

Случај колега у Тимочкој телевизији и радију, који су добили моментални отказ само зато што су од власника јавно, уз претњу штрајком, затражили да им исплати вишемесечну зараду, најбоље илуструје агонију кроз коју пролази српско новинарство.

Зајечарски менаџер, политичар и власник неколико медија још једном је, у јеку изборне кампање, послао поруку да може да ради шта хоће и да му нико ништа не може. Осуда овог поступка стигла је од оних који су најодговорнији за настали медијски хаос - УНС-а и НУНС-а.

Радио Телевизија Зајечар била је својевремено јака локална медијска кућа са добрим новинарима и програмима. До приватизације! Уместо да преиспита „пљачкашке приватизације“ како је актуелна власт најављивала у предизборној кампањи 2012. године, одлучила се да „доврши причу“ и државу, неуставно, протера из медија. Најближег сарадника нашла је у медијској коалицији (Удружење новинара Србије, Независно удружење Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних медија, Асоцијација медија и Локал прес).

Функционери ових медијских удружења и асоцијација не само да су учествовали у креирању медијских закона, већ непосредно руководе сектором за информисање у оквиру Министарства културе и информисања. Министар Иван Тасовац никада није ни крио да медијску политику воде „репрезентативна удружења“.

Осим што им је дата моћ да се осећају и понашају као својевремено чланови Централног комитета Савеза комуниста, медијским удружењима и асоцијацијама припада и одговорност. Они деле паре из буџета политичким и локалним тајкунима који су од медија направили партијске сервисе, а запосленима не исплаћују плате и забрањују синдикално организовање. 
Одговорни су за гашење великог броја локалних и регионалних медија, за уништавање националне новинске агенције, за проблеме око бесплатне поделе акција, за то што је више од хиљаду медијских радника остало без посла, за стварање нових и јачање постојећих медијских тајкуна.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) сматрају да се хитно мора зауставити даљи суноврат професије. То значи, успостављање социјалног дијалога, измену Закона о раду, сета медијских закона и одустајање од доношења Закона о агенцијама за запошљавање јер ћемо уместо професиионалних новинара имати „раднике на лизинг“.

СИНОС и ПРОУНС указују да немају политичку амбицију али да имају обавезу да својим члановима и свим колегама, још једном предоче ове чињенице, како би до избора добро промислили ко може да створи законски амбијент за враћање достојанства српском новинарству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси