Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Танјуг још није поднео захтев за брисање из АПР-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 03. 2016.

Извор: Бета

Танјуг још није поднео захтев за брисање из АПР-а

Укинута државна новинска агенција Танјуг није поднела захтев за брисање из Регистра привредних друштава, четири месеца после одлуке Владе Србије о правним последицама престанка рада те новинске агенције, речено је данас Бети у Агенцији за привредне регистре (АПР).

Танјуг је, одлуком Владе, престао да ради 31. октобра 2015. године, у складу са Законом о јавном информисању и медијима. Та новинска агенција и даље емитује вести.

Одлука Владе Србије о правним последицама престанка рада Танјуга ступила је на снагу 5. новембра 2015. године.

Према тој владиној одлуци, имовину Танјуга, коју чини право својине на непокретностима и покретним стварима, право коришћења на стварима у јавној својини, новчана средства и друга имовинска права, треба да преузме Републичка дирекција за имовину, по брисању Танјуга из Регистра привредних субјеката.

Дирекција за имовину раније је саопштила да је завршила попис имовине.

Документација насталу у раду Танјуга, која представља архивску грађу, припада Архиву Југославије.

Од одлуке о престанку рада, држава је из буџета уплатила Танјугу нешто више од 76 милиона динара за отпремнине за 152 запослена, као и за решавање правних последица престанка рада агенције. Агенција је наставила да емитује вести и после одлуке о престанку рада.

По владиној одлуци директор Танјуга, после исплате зарада, отпремнина и других обавеза, треба да поднесе Агенцији за привредне регистре пријаву ради брисања Танјуга из Регистра привредних субјеката.

По брисању Танјуга из Регистра привредних субјеката, Регистратор медија ће по службеној дужности избрисати медиј чији је Танјуг издавач из Регистра медија, пише у одлуци.

Закон о јавном информисању и медијима предвиђа да Закон о Јавном предузећу новинска агенција Танјуг престаје да важи датумом потписивања купопродајног уговора, односно најкасније 31. октобра 2015. године.

Агенција за приватизацију организовала је два јавна позива за продају Танјуга, који су проглашени неуспешним, јер није било заинтересованих купаца.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

04.03.

2016.

Marinkovic [нерегистровани] у 13:06

Utisak javnosti

Svako ko nema sta da krije I ko radi zakonski odavno bi se javio I objasnio svoj status. Bilo bi daleko postenije i ne bi ostavljalo mesta sumnji da se rukovodstvo Tanjuga javlja i podnosi izvestaj javnosti, drustvu jer ga jos uvek drustvo tj drzava izdrzava.
Dok se to ne resi cinjenicni tekstovi poput ovog koje dostavlja Beta i dalje ce se pojavljivati i podsecati javnost na zakonske cinjenice vezane za status i rad Tanjuga, a prilivegovana gospoda nase nove elite nece da se javi, pojavi, objasni....To je utisak koji javnost ima.
Ovo je samo jos jedan razlog zbog kojeg postoji ogorcenje u nasem drustvu.
Cestitam Beti da je konacno uspela da objavi ovaj clanak i u Politici.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси