Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Пауновић: Нема разлога за забринутост због приватизације медија на мањинским језицима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

22. 02. 2016.

Извор: Политика, Танјуг

Пауновић: Нема разлога за забринутост због приватизације медија на мањинским језицима

Културно-уметничким програмом Канцеларија за људска и мањинска права јуче је обележила Међународни дан матерњег језика, а директорка Канцеларије Сузана Пауновић рекла је да нема разлога за забринутост због приватизације медија на мањинским језицима и да је влада на најозбиљнији начин посвећена питању унапређења и заштите мањинских језика.

 

„Било је бојазни које су имали Национални савети националних мањина, међутим, ми смо отпратили ове године, пре свега због система финансирања Националних савета, како је посао приватизације медија на мањинским језицима текао и морам рећи да та забринутост нема довољно разлога нити основа”, рекла је она новинарима пред почетак обележавања.

Она је истакла и да данас у Србији више од 72.000 деце има целокупну наставу на својим матерњим језицима, а да више од 7.000 деце учи предмет матерњи језик са елементима националне културе. 

Према њеним речима, право на информисање на мањинским језицима путем штампаних и електронских медија остварује се на 15 језика а, како је истакла, важно је да се матерњи језик негује у медијима.

„У Србији данас живи више од 30 етничких заједница, сви говоре својим језицима, а 2006. године, кад је Србија ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, ми смо преузели обавезу заштите 10 мањинских језика”, рекла је Пауновићсва. 

Она је истакла да је у 42 локалне самоуправе у Србији уведено 11 мањинскихјезикау службенуупотребу и њихово писмо, што говори колико је влада на најозбиљнији начин посвећена питању унапређења и заштите мањинских језика.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси